Ит Лидери

МТИТС: Инициативата WiFi4EU ще надгради проектите ни за широколентов интернет в малките селища

Владимир Владков

Владимир Владков

15 май е датата, на която общините трябва да са готови да подадат проектните си предложения за изграждане на точки за безплатен безжичен интернет на обществени места по инициативата на ЕС WiFi4EU. След отварянето на портала за регистрация само за ден са се регистрирали над 7500 общини от цяла Европа, като 195 са регистрираните български общини (към 25 март т.г.). Сред тях са 22 от областните центрове, както и много от големите градове, но има и редица малки общини, които рано са подали регистрация в портала. Първата регистрация изглежда е подадена от община Банско, като сред ранните регистрации са още Гоце Делчев, Разлог и Струмяни.

На сайта вече има има и часовник, който отмерва дните и минутите до момента, в който общините ще могат да кандидатстват реално за общо 1000 ваучери, затова е важно дотогава те заедно с операторите да разгледат внимателно техническите спецификации и да подадат валидни проекти, заяви еврокомисарят по цифрова икономика и цифрово общество Мария Габриелпри представяне на инициативата WiFi4EU в МТИТС.

„С този проект ще можем да надградим политиките, които следваме в сферата на дигиталните технологии. Имаме има добра инфраструктура за широколентов достъп до интернет и по отношение на скоростите сме сред първите страни в света, коментира и министърът на транспорта, ИТ и съобщенията Ивайло Московски. - Същевременно съществува дисбаланс между големите градове и малките селища, като по отношение на покритието има какво да се желае. 32 процента от българите все още не използват активно интернет и този проект ще помогне за дигиталното възпитание“, допълни той. Общините обаче трябва да са активни не само при регистрацията, и при при кандидатстването за финансиране на добри проекти.

„Порталът е създаден с интуитивен интерфейс и е достъпен на 24 официални езика. Създаването на профил е много лесно чрез опростен формуляр, чрез който всеки кмет или упълномощен от него служител може да направи заявка за своята община. Важно е да кандидатстват всички общини, не само големите, като бъдат създадени публични услуги на много места. Участието в тази инициатива означава и възможност а партньорство с региони в редица други страни“, обясни Мария Габриел.

На 15 май чрез специален алгоритъм ще бъдат избрани първите 1000 общини, които ще получат финансиране на принципа „първи заявил, първи получил“. Ваучерът от 15 000 евро ще бъде предоставен на общината едва след като проектът бъде реализиран и точката за достъп заработи. Всяка такава работеща точка ще бъде отбелязана в „зелено“ на специалната дигитална карта в ЕК, като тя трябва да „свети“ в продължение на 3 години. Ваучерът финансира само оборудването за изграждане на точката за достъп, а поддръжката и интернет „таксата“ се заплащат от общината.

„Срокът за изграждане на точката е доста гъвкав – тези зони трябва да заработят до 24 или 36 месеца, но ако общината и избраният оператор (който също трябва да е от регистрираните в портала), успеят да се справят за 1 месец, те веднага ще получат финансирането“, обясни Мария Габриел. Разбира се, специалисти на ЕК ще проверят дали проектът отговаря на изискванията на инициативата, включително техническите спецификации и верността на подадените данни.

Ако дадена община не бъде избрана в този първи конкурс, тя ще да кандидатства в някои от следващите 4 конкурса по инициативата, които ще бъдат организирани през следващите 2 години. Очаква се обаче при следващите конкурси да бъдат допуснати за участие също читалища, библиотеки, училища и други организации в общините.

© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2019 съгласно Общи условия за ползване

X