Ит Лидери

Telenor Group продаде бизнеса си в Централна и Източна Европа на PPF Group за 2,8 милиарда евро

Владимир Владков

Telenor Group изпълни намерението си да вземе решение за продажбата на всичките си операции в Централна и Източна Европа до края на първото тримесечие на тази година, след като получи предложение за тях от чешката инвестиционна група PPF. Споразумението за продажбата на активите за сумата от 2,8 млрд. евро (или около 27 млрд. норвежки крони) вече е подписано, като тразанкцията включва телекомуникационните компании на Telenor в Унгария, България, Черна гора и Сърбия, както и доставчика на технологични услуги Telenor Common Operation.

Тези компании са генерирали общ оборот от 11,8 млрд. норвежки крони през 2017 г., или около 9% от общите приходи на Telenor Group. Печалбата на тези дружества преди данъци и амортизации (EBITDA) за 2017 г. е общо 4,1 млрд. норвежки крони, което означава, че PPF Group придобива бизнеса на норвежците приблизително за 6,4 пъти от сумата на EBITDA за последната цяла финансова година. Част от договорената сума ще бъде платена разсрочено, като 400 милиона евро от сумата ще бъдат изплатени на четири вноски за период от четири години.

От Telenor Group обясняват изтеглянето си от региона с фокусиране върху региони, в които виждат по-голям потенциал за създаване на стойност. След сделката Telenor Group ще разполага с интегрирани мобилни и фиксирани оператори в Скандинавия и няколко големи мобилни пазара в Азия. „Telenor е уверен, че благодарение на опита на PPF Group в региона и в сектора, те ще бъдат добър собственик на нашите активи в Централна и Източна Европа“, коментира главният изпълнителен директор на Telenor Group Сигве Бреке.

„С тази транзакция PPF Group разширява портфолиото си от телекомуникационни активи с още четири държави и изпълнява дългосрочната си цел да се превърне в среден по размер европейски оператор и да използва опита си, за да засили пазарните си позиции“, коментира Ладислав Бартоничек, акционер, отговарящ за телекомуникационните активи на PPF Group.

Сделката между двете групи подлежи на регулаторно одобрение, още повече, че PPF Goup вече придоби друг голям бизнес в България през тази година - Nova Broadcasting Group. От компаниите обаче не очакват проблеми от регулаторите и смятат, че сделката ще бъде финализирана през третото тримесечие на 2018 г. Междувременно Nova Broadcasting Group заяви намерението да придобие всички акции в една от най-големите интернет компании у нас Netinfo, в която досега държеше 75%. Портфолиото на Netinfo включва редица популярни онлайн сайтове като Vbox7, електронната поща abv.bg и услугатга за облачно споделяне на големи файлове dox.bg, спортният сайт Gong.bg и редица други.  

PPF Group имат ясни цели за развитието на тяхната телекомуникационна дейност и операторите на Теленор Груп в ЦИЕ са ключови за тяхното постигане. Бих искал да подчертая, че тази сделка няма да се отрази на нашите клиенти и местни партньори и компанията ще продължи да работи с тях и за тях, както и досега“, коментира за пресата главният изпълнителен директор на Теленор България Оле Бьорн Шулстъд.

Считано от първото тримесечие на годината, активите на Теленор в ЦИЕ ще бъдат отбелязани във финансовите отчети на групата като „активи в продажба и прекратени операции“. Сделката се очаква да доведе до счетоводна печалба след данъци в размер на около 3 милиарда норвежки крони, която ще бъде вписана след приключването на трансакцията.

© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2019 съгласно Общи условия за ползване

X