Ит Лидери

Google придобива компания-иноватор във виртуалната реалност

Computer World

Компанията Lytro се появи с гръм и трясък на сцената през 2011 г. с уникалната за тогава технология light field, която беше в основата на странно оформена камера, притежаваща функционалност за префокусиране на снимки след заснемането им. Първата камера на стойност $ 400 излезе на пазара през 2012 г., след като компанията се ориентира към виртуалната реалност (в тази среда технологията създава снимки и видеоклипове, в които можете да “влизате” от различни ъгли) и производството на професионални камери.

Преди ден изданието TechCrunch съобщи, че компанията ще бъде придобита от Google. Според неназовани източници Google ще се сдобие с правата върху технологиите и патентите на компанията за около $ 40 млн., като някои служители на Lytro дори вече са се оттеглили.

И така, какво може да спечели Google от тази сделка? Технологията light field има много приложения във виртуалната реалност, а миналата седмица Google стартира приложението "Welcome to Light Fields" в платформата Steam, което предлага "подлежащи на навигация снимки", в които потребителите могат да "преживеят реалния свят с дълбочина и усещане, както никога досега във виртуалната реалност". Технологията на Lytro е идеална за това приложение, както и за видеоклипове, в които потребителите могат да променят гледната си точка във виртуалната реалност. Не на последно място, самата Lytro наскоро придоби друга компания – Limitless - разработчик на Reaping Rewards VR (интерактивен късометражен филм, базиран на виртуална реалност, който изследва емоционалния избор в определени ситуации), за да работи върху технология за смесване на анимация със заснето видео в реално време.

Всичко това може да помогне изключително много на Google в съревнованието на компанията в сферата на виртуалната реалност с други играчи, като Facebook например, които се готвят да атакуват масовия пазар с устройства като Oculus Go и Magic Leap.

© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2021 съгласно Общи условия за ползване

X