Ит Лидери

Еврокомисията разработва етичен кодекс за изкуствения интелект

Владимир Владков

Европейската комисия обяви плановете си да сформира група с основна област изкуственият интелект, чиято задача ще бъде да се анализират етичните проблеми, свързани с тази технология.

В свое изявление ЕК каза, че групата за ИИ ще събира „експертни мнения и ще създаде широк съюз от различните заинтересовани страни“, като тя ще подготви и предложение за указания за „етичен изкуствен интелект“.

Еврокомисията отбелязва, че технологията може да донесе редица ползи на икономиката и на обществото като цяло – от по-добро здравеопазване до по-безопасен транспорт, но продължават да изникват въпроси, свързани с влиянието на изкуствения интелект върху бъдещата трудова дейност и съществуващото законодателство.

„Това е заявка за отворена и „включваща“ дискусия за това как да използваме и развиваме изкуствената интелигентност, като това да е едновременно успешно и етично“, допълват от ЕК.

Като част от тези усилия Еврокомисията вече е отворила възможността компании и отделни граждани да поискат да се присъединят към групата. Участниците в тази група ще имат задача да съветват комисията за създаване на разнообразна общност от заинтересовани лица в т.нар. „Европейски AI алианс“, както и да подкрепят внедряването на бъдещите европейски инициативи в тази област.

До края на годината групата трябва да създаде проекто ръководство за етична разработка и употреба на изкуствен интелект на базата на фундаменталните права на европейските граждани.

Тази инициатива на комисията препраща към съвместната декларация на ЕС, приета през декември 2017 г., с която държавите поискаха по-високо ниво на защитата на данните, цифровите права и етичните стандарти в роботиката и изкуствения интелект.

Приемането на заявки за участие в AI групата приключва на 9 април, а групата ще започне дейността си през май. Групата ще използва и натрупания опит на експерти в тази област.

Вицепрезидентът на ЕК за единния цифров пазар Андрус Ансип коментира, че „стъпка по стъпка Европа се приближава до правилната среда, която ще позволи на Общността да се възползва максимално от възможностите на изкуствения интелект.“

© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2019 съгласно Общи условия за ползване

X