Ит Лидери

Един от създателите на Uber стартира фонд за рисков капитал

Computer World

Травис Каланик – един от основателите и бивш изпълнителен директор на Uber, стартира нов инвестиционен фонд, наречен 10100 Fund.

Според съобщението в неговия профил в Twitter новият фонд ще се фокусира върху широкомащабно създаване на нови работни позиции. Сферите, в които ще се инвестира, са няколко, включително недвижими имоти, електронна търговия и иновации в Китай и Индия.

Всъщност напоследък Каланик работи доста в тази насока, като се среща с бордовете на директорите на младите компании и организира работата, свързана с инвестициите и организациите с нестопанска цел.

Вероятно Каланик ще инвестира в стартъп компании с между 10 и 100 служители, откъдето всъщност идва и името на новия фонд.

Ако информацията е вярна, се очаква Каланик да продаде около една трета от своите дялове в Uber. Имайки предвид оценката на SoftBank Group от 48 млрд. долара за Uber, това означава, че 29% от акциите, които Каланик иска да продаде, ще струват около 1,4 млрд. долара. С други думи в момента той разполага с доста средства, които може свободно да управлява.

Каланик се оттегли от Uber миналия юни, но остана в борда на директорите на компанията и в момента притежава 10% акциите в нея.

Ако сделката стане реалност, то Каланик ще се превърне в милиардер. А с последното си начинание един той ще се върне към това, което добре познава – а именно създаването на стартъп компании.

© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2019 съгласно Общи условия за ползване

X