Ит Лидери

Жени Начева: Предстои обявяването на търга за Национална здравно-информационна система

Computer World

Виргиния Стаматова

"Държавата е длъжник на здравеопазването" - това заяви доц. Иван Костов, председател на фондация "Електронно здравеопазване България" при откриването на XIII-тата национална конференция по е-здравеопазване, организирана от ICT Media и неправителствената организация. Партньори в инициативата са Gamma Consult, Gemalto, Glaxo Smith & Kline, Kontrax, Telelink, Vivacom, Dicota.

По думите на Костов голяма част от проектите, обявени преди 15 години, когато се създава фондацията, още чакат своята реализация. Според доц. Нина Ръсина, началник "Медицински дейности" на Центъра за спешна медицина в столицата, няма функционална връзка между единния номер за спешни повиквания, 112 (който е към МВР) и 150 - номерът на който отговаря Спешна помощ. Поради липсата на електронна комуникация между системите, операторите на тел. 112 диктуват на операторите на тел. 150 информацията за повикванията и тя се въвежда ръчно в системата на Спешна помощ. След това Министерството на здравеопазването въвежда същата информация ръчно собствената си система. Ръсина не пожела да коментира причините проблема, но отговорът дойде от страна на бившия здравен министър Стефан Константинов, директор на УСБАЛ по онкология. По думите му, при възлагане поръчката на системите, държавните ведомства не са задали изискване за връзка към други такива. По тази причина изпълнителите искат допълнително заплащане, за да предоставят подобна възможност. 

Въпреки че през последните години у нас липсват значими държавни здравни проекти през 2018 ще продължи работата по изграждането на Националната здравно-информационна система (НСИЗ). Това стана ясно от изказването на заместник-министъра на здравеопазването и председател на Надзорния съвет на НЗОК, Жени Начева , която потвърди водещата роля на МЗ за развитието и организацията на политиките в сектора и конкретизира намеренията на правителството да продължи работата по Националната здравно-информационна система (НСИЗ). "Създаден е дизайнът на системата и структурата на модулите й. Те отразяват всички процеси в здравно-осигурителния модел - от НЗОК, през здравните заведения, различни застрахователни компании, така че да има представа за здравния статус и движението на пациента. Търгът за изпълнение на системата предстои да бъде обявен скоро", категорична беше Начева. Тя не пропусна да отбележи и подкрепата, оказвана на страната ни от ЕК. Припомняме, че НСИЗ се финансира с 12 млн. евро по линията на ЕС и малко над 300 хил. национално самоучастие. 


Жени Начева: Предстои обявяването на търга за Национална здравно-информационна система

© Computer World, Computerworld.bg

На нивото на ЕС в момента се изгражда мрежа за обмен на здравна информация между страните членки, която се очаква да започне работа през лятото. Проектът беше представен от д-р Тарие Пиетсо, ръководител "Политики в областта на е-здравеопазването" към ЕК. Предстои нормативно изработване на рамка каква информация може да предостави един лекар на друг, в рамките на сътрудничеството през граница и как тя да бъде описана семантично, така че лекарят от една държава да разбере какво е написал колегата му - от друга. Според статистиката на ЕС, около 90% от общопрактикуващите лекари в страните членки използват електронни здравни данни, но под 50% ги обменят с други здравни заведения.

"Това трябва да се промени", категорична беше Пиетсо. За да бъде успешен презграничният обмен на данни между лекарите, важно е всяка държава да разполага с регистър на лекарствата (защото лекарствата в България и Белгия не се едни и същи) и електронно здравно досие и електронна рецепта, които у нас е част от поръчката за НСИЗ. Пиетсо посочи, че достъпът до данни е важен освен за лекарите и здравната система, и за самите пациенти. Европейският регламент за защита на личните данни GDPR, който влиза в сила от 25 май, постановява изрично това право за европейските граждани, което означава, че страните членки са длъжни да им го осигурят, припомни още Пиетсо. Според нея, около 2/3 от пациентите на Стария континент нямат достатъчно информация за състоянието си, докато в САЩ това са 40%.

Тя отбеляза още, че голяма част от хората в Европа търсят информация за състоянието си в Google, не на интернат страницата на Министерството на здравеопазването. "Това може да се промени и пациентите да имат избора да ползват и по-надеждни източници, а търсенията в интернет могат да дадат ценна информация на здравната система," категорична беше Пиетсо. 

Тя в убедена, че с помощта на новите приложения за е-здраве, пациентът може да поеме повече отговорност за здравето си и да си сътрудничи със лекаря. За да бъде по-ясна, Пиетсо даде пример с такъв, страдащ от депресивно разтройство, който към момента на прегледа е добре и лекарят му може да остане с впечатлението, че той се подобрява. Данните от крачкомера на пациента, обаче могат да посочат обратното, ако той не се е движил през последните дни или седмици. Пиетсо напомни, че по програмата на ЕК "Хоризонти 2020" са предвидени 1.1 млрд. евро за здраве. "България няма много участие в тази програма, чиито фонд е както за научни изследвания, така и за инвеации", допълни тя и подчерта, че по структурните фондове има и много програми за закупуване на болнично оборудване, от които нашите здравни заведения могат да се възползват. 

Облачна система за електронно медико-диагностично направление(МДН), представи заместник изпълнителният директор на "Контракс" Янко Пилософ. Проектът е дело на компанията и се реализира в сътрудничество с други ИТ фирми. Системата е облачна и свързва двупосочно лекари и лаборатории, с което отпада необходимостта от ръчно въвеждане на назначените изследвания в лабораториите и после нанасянето на резултатите от лекарите в системата на НЗОК. Пилософ препоръча НЗОК да изиска от лабораториите не само финансови данни, но и резултати, т.е данни, насочени към пациентите. Електронното МДН - се предава през облачен сървър межди лекарите и лабораториите. Лабораториите с връзка към системата, получават направлението и могат да го прехвърлят във вътрешната си ИС. След като анализът е готов, лекарят получава данните обратно, като те не се пазят на сървъра, само се изпращат. 

Основните проблеми, с които се сблъскват "Контракс" и останалите разработчици, са свързани с това, че направленията извън НЗОК се движат на хартия. В бланката, използвана от Касата за въвеждане на резултатите има поле с ширина около 2.5 см, което обаче побира до 4000 знака неструктуриран текст, описваш резултатите. При разпечатване, текстът не се чете. 

Един от най-сериозните проблеми, според Пилософ обаче е с кодовете на НЗОК, които са въведани през 2000 г. и не са променяни оттогава. В момента в ЕС се използва международната система кодиране LOINC (Logical Observation Identifiers Names and Codes). Кодовете са на английски. За са илюстрира разминаването, той даде пример с код 01.03, който измерва скоростта на утаяване на еритроцитите. В LOINC срещу този код има 7 възможности, в зависимост от къде се взима кръв (пръст, вена), с какви уреди се изследва и т.н.. Параметрите в LOINC са структурирани в определен ред.

Системата на "Контранс" разполага с протоколи и интергфейси за връзка със системите на лекарите, лабораториите и обратно, а информацията е криптирана, като идентификацията става с токън.

Интересът към нея е голям, подчерта още Пилософ: от 15. 01 до 15.02 в облачната система са постъпили около половин милион направления за образна диагностика, които не се обработват и около 67 хил. лабораторни направления.

© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2019 съгласно Общи условия за ползване

X