Ит Лидери

ДАЕУ: До 31 март броят на администрациите, обменящи документи електронно, ще се удвои

Computer World

Над 150 администрации вече могат да обменят реално документи изцяло по електронен път. Очакванията на Държавната агенция "Електронно управление" е към края на март т.г. броят на тези администрации да се удвои и да достигне 300. Това обяви председателят на ДАЕУ Атанас Темелков по време на кръгла маса "Електронно управление и интернет на нещата", която се провежда в столицата.

„До края на март очакваме 100% от министерствата и техните второстепенни структури да се присъединят към Средата за електронен обмен на съобщения и от април нататък обменът между тях да бъде реален“, прогнозира Атанас Темелков. Срокът за всички администрации е 1 ноември 2018 г., напомни Атанас Темелков и прикани администрациите да бъдат активни и да не чакат последния възможен момент.

Председателят на ДАЕУ посочи, че близо 60 на сто от законодателната база има пряко или косвено отношение към процесите, свързани с електронното управление и предстоят още промени за ограничаване на административната тежест върху гражданите и бизнеса. Атанас Темелков припомни, че през 2017 г. бяха предприети приоритетни мерки за намаляване на административното бреме с отпадането на изискването на хартиен носител на 12 удостоверителни документи, издавани най-често от административните структури. До края на март по-голяма част от тях ще отпаднат на хартиен носител и вече е в ход анализ на следващия пакет най-често предоставяни удостоверителни услуги (над 15 000 пъти годишно), които следва да бъдат предоставяни изцяло по служебен път.

Освен това, председателят на ДАЕУ призова разговорът за електронното управление да не се случва само „на гише“ или чрез медиите, а в самите администрации, където се очаква да бъде свършен сериозен обем от работа. „Работата по електронното управление не е свързана толкова с технологиите, колкото с чисто административните процедури. Затова търсим как да развием и да направим да работи вече наличното“, заяви председателят Темелков.

Иначе основен акцент на дискусията беше бъдещата Архитектура на електронното управление. ДАЕУ разработва проект на документа, който предстои да бъде подложен на обществено обсъждане. „Темата за Архитектурата на е-управлението е пренебрегвана в последните години и много работещи идеи съвсем необосновано не са реализирани. Забравяме, че с много прости решения можем да свършим много работа в областта на електронното управление“, коментира Атанас Темелков и добави, че въпросите как тази архитектура да бъда изграждана и поддържана, какви административни и финансови ресурси да бъдат отделяни, как публичните средства да бъдат ефективни и да допринасят за устойчивостта на всяка една система са от изключително значение

Председателят на ДАЕУ подчерта също така, че все още няма норма, която да определя как една система да бъде разработена, експлоатирана и снета от употреба.

„Въпросът за жизнения цикъл на системите на електронното управление не е достатъчно добре развит в нормативната рамка. Липсват изисквания за сигурността на определени системи, които управляват цели сектори. Няма също така изисквания как тези системи да бъдат поддържани във времето и това е основен въпрос, който трябва да намери развитие през следващите няколко години“, допълни Темелков.

© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2019 съгласно Общи условия за ползване

X