Ит Лидери

10 български внедрявания с награди от конкурса „ИТ проект на 2017 г.“

Владимир Владков

Общо 10 награди бяха връчени на най-успешните и иновативни ИТ проекти в България и чужбина, представени в традиционния конкурс, организиран за четиринадесета година от ICT Media и за десети пореден път подкрепен от Банка ДСК. В оспорваната надпревара през 2017 г. се включиха общо 25 ИТ проекта, 11 от които са реализирани в публичния сектор, а останалите 14 кандидатури са от корпоративния. Тази година журито излъчи победители в общо 9 категории, включително „Централна администрация", „Общинска администрация“, „Здравеопазване“, „Образование“, „Транспорт и логистика“, „Промишленост“, „Банки“, "ИТ и аутсорсинг" и "Телекомуникационни и комунални услуги". Десетата специална награда бе определена от членовете на комисията за използване на иновативна технология. Церемонията по награждаването на победителите от конкурса „ИТ проект на годината“ се състоя на 21 февруари 2018 г. в Гранд Хотел София, като освен от Банка ДСК, събитието бе подкрепено от EU Consult и Dicota.

Комисия, излъчила победителите за 2017 г.

Председател на комисията, определила победителите в конкурса „ИТ проект на 2017 г.“, е Жени Бонева, заместник-председател на Управителния съвет и председател на Комитета по членство на ISACA Sofia Chapter. Членове на журито са:

  • Даниела Улямова, началник „управление „Информационна трансформация, Направление ИТ и операции“ в Банка ДСК,
  • Тотка Чернаева, началник отдел „Технологии на информационното общество“ в Министерството на транспорта, ИТ и съобщенията,
  • Весела Калъчева, изпълнителен директор на БАИТ,
  • Румен Банов, член на управителния съвет на БАСКОМ,
  • Велизар Проданов, председател на управителния съвет на Българската асоциация по управление на проекти,
  • Георги Шарков, директор на Европейския софтуерен институт Център Източна Европа,
  • Владимир Владков, издател на Computerworld.

Наградените в публичния сектор

Отличието в категория информационни системи за централната администрация бе присъдено на проекта за изграждане на информационна система „Макроикономическа статистика - Финансова статистика и нефинансови национални сметки" на Националния статистически институт (НСИ). Проектът, реализиран от „Скейл Фокус”, oсигуряване надеждна статистическа информация за икономическото, социалното и демографското развитие и за околната среда на национално и регионално равнище и въвежда иновативни електронни услуги. Наградата за първо място в категорията бе връчена от Атанас Темелков, председател на Държавна агенция "Електронно управление" (ДАЕУ) на д-р Богдан Богданов, зам.-председател на НСИ.


10 български внедрявания с награди от конкурса „ИТ проект на 2017 г.“

© Владимир Владков, Computerworld.bg

Публичният сектор има капацитет и може да постига резултати в е-управлението със значим обществен ефект. Постижението на екипа на НСИ и на техните партньори заслужава висока оценка, защото отразява новия подход в мисленето за електронното управление – очакваните ползи от реализацията на проекта са свързани не само с конкретната институция, но реално с целия публичен сектор и с нуждите на бизнеса“, коментира председателят на ДАЕУ Атанас Темелков, след като отличи победителя в категорията „Централна администрация“. По думите му, проектът е демонстрация на основните преимущества на всяко работещо решение в областта на електронното управление - по-голяма ефективност на работните процеси, по-малко време за предоставяне на услугата, съвместимост на решенията и надеждност на резултатите.

"Имам честта да приема тази награда, за което благодаря на журито и на организаторите. Аз съм зам.-председател на НСИ и отговарям за дейността на Дирекция “Макроикономическа статистика”. В нея има два отдела - “Финансова статистика” и “Нефинансови сметки на статистиката”, заяви д-р Богдан Богданов. - Вероятно на много малко хора това говори нещо, затова ще направя едно уточнение – това са статистиките, които произвеждат данните за БВП на нашата страна с всички компоненти. Съответно, параметрите за държавния бюджет и по-специално – дефицита и дълга. Вече разбирате колко е важна тази работа. Фирмата „Скейл Фокус” успя да направи работата на нашите експерти много по-ефективна и ефикасна. Това са едни прекрасни млади хора. Дано имаме късмета отново да работим с тях и дано такива млади хора останат в страната и да работят за България."


10 български внедрявания с награди от конкурса „ИТ проект на 2017 г.“

© Владимир Владков, Computerworld.bg

С най-много точки на първо място в категория „Общинска администрация“ e проектът за интегрирано управление на риска от наводнения в община Бургас, който включва няколко компонента – ГИС базирана информационна система и мобилно приложение, хардуерно оборудване и мониторингови станции. ТехноЛогика е разработила и внедрила информационната система за управление на водите и мобилното приложение, Контракс е доставчик на хардуерното оборудване за системата, а Орион Инвайрмънт е доставила и монтирала мониторинговото оборудване на водните басейни на територията на общината. Отличието бе дадено от Даниела Улямова, началник управление „Информационна трансформация, направление ИТ и операции“ в Банка ДСК, на Красимир Стойчев, зам. кмет по „Финанси, бюджет и икономика“ на Община Бургас.

Благодаря на организаторите и журито за наградата. Интегрираната система за ранно предупреждение я видяхме в действие при последните наводнения, коментира Красимир Стойчев. - В община Бургас нямаше жертви, защото успяхме преждевременно да евакуираме населението. Системата се състои от 22 станции с видеонаблюдение и мобилно ранно предупреждение. Сигналът е изведен също във видеоцентър, от който се наблюдават възловите места. Стойността на проекта е 740 хил. евро. Надяваме се в скоро време и другите общини да въведат тази система, тъй като към момента сме единствените в България", добави зам.-кметът на Община Бургас.


10 български внедрявания с награди от конкурса „ИТ проект на 2017 г.“

© Владимир Владков, Computerworld.bg

Представители на отличените ИТ проекти в обществения сектор.

Победител в категория „Здравеопазване“ е проектът за изработване на специализиран софтуер за единна национална платформа за търговия с лекарствени продукти за нуждите на лечебните заведения в Република България. Проектът в Министерството на здравеопазването е реализиран от „Контракс“, като според предварителните разчети има огромен потенциал да спести милиони левове на българските данъкоплатци.


10 български внедрявания с награди от конкурса „ИТ проект на 2017 г.“

© Владимир Владков, Computerworld.bg

Отличието за иновативното решение бе връчено от Христо Христов, ръководител на Представителството на Европейската комисия в България на Антон Господинов, дирекция „Обществени поръчки“ в Министерство на здравеопазването.

„Искам да благодаря на нашето ръководство, което реши да бъде внедрена такава система и на колегите, които помогнаха изключително много да бъде разработена системата. Не на последно място, искам да благодаря и на „Контракс“ за това, че разработиха една много добра система. Повярвайте ми, през тази една година взаимно си изпилихме нервите до дупка, но в крайна сметка резултатът е добър“, заяви Антон Господинов.

„За мен е особено удоволствие да бъда тук днес, най-вече с оглед на категорията. Знаете, че Европейската комисия в цял набор от поредни доклади по различните си механизми, с които наблюдава България, призовава за цялостното и всеобхватно внедряване на системата за електронни търгове (e-procurement). Надяваме се този успешен проект да е първа стъпка към пълното изпълнение на този процес, който не само ще доведе до повече прозрачност, но, надяваме се, и до спестяване на парите на данъкоплатеца“, добави Христо Христов.


10 български внедрявания с награди от конкурса „ИТ проект на 2017 г.“

© Владимир Владков, Computerworld.bg

В категория „Образование“ наградата тази година бе присъдена на частна образователна институция, която с помощта на нова мрежова инфраструктура осигурява по-модерен и сигурен учебен процес. Проектът в Телерик Академия, осъществен от „Телелинк“, бе отличен от Огнян Траянов, председател на Управителния съвет на БАИТ. Наградата получи ИТ директора на Телерик Академия Сергей Билярски.

„Много се радвам, че имам възможността да връча наградата в тази толкова важна, даже бих казал критично важна категория - “Образование”. Всички ние сме вперили поглед в новите, алтернативни източници на кадри и образователни институции, сформирани от такива успели хора като собствениците на Телерик Академия, обяви при връчването Огнян Траянова. - Това е една успяла организация, която вече е получавала награди от БАИТ. Радвам се, че тези успели хора са достигнали до своята зрялост да разберат, че колкото повече възможности си получил, толкова по големи очаквания имаш и адресират един толкова драматично важен за ИТ обществото и като фирми, и като потребители, и като специалисти във всички компании на България проблем. Пожелавам им много успехи. Очакваме техните резултати и стискаме палци. Имате пълното наше съдействие“, добави председателят на УС на БАИТ.

„От името на ръководството и на целия ни екип искам да изкажа нашата благодарност. Това е едно огромно признание за усилията и труда на екипа в нашата да предоставим технологично образование на световно ниво. Искам да използвам възможността да благодаря на екипа на “Телелинк”, без чиято помощ нямаше да можем да завършим в срок този проект, баз каквито и да е проблеми. С тях успяхме да изградим една мрежа на глобално корпоративно ниво, която да предоставим на нашите курсисти“, заяви Сергей Билярски.

Отличията при корпоративните ИТ проекти


10 български внедрявания с награди от конкурса „ИТ проект на 2017 г.“

© Владимир Владков, Computerworld.bg

Представители на отличените ИТ проекти в корпоративния сектор и награждаващите.

В категория „Транспорт и логистика“ победител е организация, която всяка година внедрява различни иновативни решения, а именно ДП „Пристанищна инфраструктура“. Тази година наградата се връчва заради комплексния проект за интегрирано внедряване и използване на SAP ERP 6.0 във всички бизнес процеси в ДППИ, включително свързване с досегашните ИТ системи на дружеството. Проектът е реализиран от Стемо. Ръководителят на проекта Анна Михнева-Натова, директор дирекция „Управление на проекти“ в ДППИ, получи отличието от Велик Занчев, заместник-министър на транспорта, информационните технологии и съобщенията (МТИТС).


10 български внедрявания с награди от конкурса „ИТ проект на 2017 г.“

© Владимир Владков, Computerworld.bg

„За мен е удоволствие да връча тази висока награда на едно от водещите предприятия в системата на МТИТС. Искам да им пожелая да работят все по-усилено и новите технологии да навлязат в бизнеса, тъй като това е много важно за оптимизирането на системите и постигането на по-добра услуга, която да предложим на нашите клиенти. Това е важно както за частния сектор, така и за държавния – да предложим услуга, която да е адекватна за нашите данъкоплатци“, коментира зам.-министър Занчев.

„Искам да благодаря на уважаемото жури от името на ръководството на ДП „Пристанищна инфраструктура“ и екипа на проекта. Ние винаги сме били в крак с иновативните технологии и стъпка напред при внедряването на иновативни решения. Едно огромно благодаря на изключителния екип на “Стемо”, благодарение на който внедрихме тази система за един изключително кратък срок“, каза Анна Михнева-Натова.

С най-много гласове в категория "Промишленост" се класира проектът на Алкомет „Mиграция към Microsoft Navision 2017, внедряване на APS система и MES решение". Реализиран е съвместно от специалистите в „Алкомет“, Siemens Preactor и външен партньор. Отличието за внедряването бе дадена на Георги Апостолов, ръководител на отдел „Информационно обслужване“ в Алкомет, от Цветан Симеонов, председател на Българска търговско-промишлена палата (БТПП).


10 български внедрявания с награди от конкурса „ИТ проект на 2017 г.“

© Владимир Владков, Computerworld.bg

"Нашият проект започна преди година и ще продължи още поне толкова. Положителното е, че вече можем не само да разкажем, а и да покажем интеграция от стара индустриална система към MES ERP. Така че, всеки, който има интерес, е добре дошъл да види. По-важното за мен е всички български производители да осъзнаят, че трябва да направят дигитализация на производството си – дали с нашето решение, дали с друго няма никакво значение. Ако не го направят, пазарът ще ги притисне. Те не трябва да чакат да реагират на пазарния натиск, а да го направят възможно най-бързо", заяви Георги Апостолов, ръководител на отдел „Информационно обслужване“ в “Алкомет“.

"Благодаря, че ме направихте част от това важно за българската икономика събитие. БТПП познава добре фирмата “Алкомет”, нейния собственик и екипа ѝ от години. Те заслужават тази награда, защото показват едно устойчиво развитие и съм сигурен, че ще имат още много успехи, което им пожелавам искрено. В знак на това, че тази награда е напълно заслужена, ние ще осигурим 360-градусово заснемане на фирмата и ще я поставим сред първите компании, които ще участват в дигиталната карта на бизнеса в България", коментира Цветан Симеонов, председател на Българска търговско-промишлена палата (БТПП)

В категория „Банки“ победител е проект за пилотно използване на иновативна технология за идентификация на потребителя, включително чрез биометрика, а именно пилотната интеграция на Evrotrust в Societe Generale Експресбанк. Павел Гарчев, ръководител „Дигитално банкиране“ в SG Expressbank, получи наградата от Жени Бонева, заместник-председател на Управителния съвет и председател на Комитета по членство на ISACA Sofia Chapter, както и председател на журито, определило победителите в тазгодишното издание на конкурса.


10 български внедрявания с награди от конкурса „ИТ проект на 2017 г.“

© Владимир Владков, Computerworld.bg

„Когато се опитваш да бъдеш иноватор в която и да е сфера, се сблъскваш с различни предизвикателства. За нас това е едно признание за усилията и доказателство, че успяхме да ги превъзмогнем. Заедно поставихме едно начало, но този проект тепърва предстои да се разгърне в неговата цялост. Така че, очаквайте още интересни и иновативни неща от нас“, заяви Павел Гарчев. „Рядко се вижда иновация във високо рискова сфера като финансовата. В този проект я виждаме и затова проектът получи висока оценка“, каза Жени Бонева. 

Наградата в категория “ИТ и аутсорсинг услуги" взе GfK България за проекта, централизирал ИТ услугите в GfK на региона CEE-META в софийския хъб на компанията. Проектът е реализиран от ИТ екипа на организацията под ръководството на Емил Джиновски, регионален ИТ директор на GfK България. Именно той получи статуетка за първото място в категорията от Стамен Кочков, председател на Управителния съвет на Българска асоциация на софтуерните компании (БАСКОМ).


10 български внедрявания с награди от конкурса „ИТ проект на 2017 г.“

© Владимир Владков, Computerworld.bg

„Проектът е много голям и е част от една глобална стратегия, която GfK реализира през последните пет години. Благодаря на бизнеса и на колегите, които реализираха този проект, защото без тях нямаше да успеем. Радвам се, че той се реализира в България. Имаше много кандидати за това, но се довериха на нас и съм горд, че успяхме да го направим както трябва“, заяви Емил Джиновски.

„Проектът е впечатляващ, защото регионалният център отговаря за регион, който се простира на три континента – ЦИЕ, Африка и Близкия изток, коментира при връчването на наградата Стамен Кочков, председател на УС на БАСКОМ. - През последните няколко година са постигнати икономии в размер на стотици хиляди евро. Освен това са намалили инцидентите цели два пъти, което показва, че клиентите им са по-доволни от преди. Една съществена част от проекта е дигитализацията и електронния анализ, което показва високото ниво на нашите специалисти. Това ме прави горд, че връчвам тази награда, защото софтуерната индустрия е спояващата нишка в килима на икономиката“, добави Кочков.

Интересен проект бе отличен в категория „Телекомуникационни и комунални услуги“. Решението за двустъпково удостоверяване на мобилните потребители е на българската фирма ICN и е внедрено в няколко големи телеком оператори в света. Първото място бе заради реализацията на ActiveAuth в Националния телеком на Шри Ланка (SLT). Плакет и грамота от името на SLT получи Георги Кръстев, търговски директор на ICN. Те бяха връчени от Владимир Владков, издател на Computerworld.


10 български внедрявания с награди от конкурса „ИТ проект на 2017 г.“

© Владимир Владков, Computerworld.bg

„По традиция телеком индустрията е много консервативна и трудно допуска някой до своите системи, особено когато става дума за сигурността на техните потребители и на техните бази. Затова е и толкова ценен успехът на една българска фирма-разработчик на софтуер, която е внедрила вече в три телекома по света решение за двустепенна идентификация. Така че, можем да пожелaем на ICN това внедряване да им донесе нови клиенти и то не само в телеком сектора“, заяви при връчването на отличието Владимир Владков.

„ActiveAuth не е просто приложение, а иновативно ИТ решение, което предоставя няколкостъпкова оторизация на своите клиенти. Защитава бизнес комуникациите, приложенията на клиентите. Понастоящем е имплементирана в системите на телеком в Шри Ланка. Това е проект, който започнахме през 2016 г. и е свързан с друго наше приложение за бизнес комуникация, което интегрирахме там. Това помогна на телекома да повиши своите продажби, добави допълнителна стойност и увеличи стойността, която получават от единица клиент. Тази награда е за целия ни екип, за техния професионализъм, който ежедневно показват“, обясни Георги Кръстев.

През тази година журито реши да връчи и специална награда за проект, отличил се със своята иновативност. Тя бе присъдена на Медицинския комплекс „Д-р Щерев“, заради внедрения от Progress чатбот с изкуствен интелект. Иван Тодоров, председател на Съвета на директорите на МК „Д-р Щерев“ получи отличието от Владимир Владков, издател на Computerworld.


10 български внедрявания с награди от конкурса „ИТ проект на 2017 г.“

© Владимир Владков, Computerworld.bg

„Роботи има навсякъде, дори днес дойде новината от нашия партньор Банка ДСК за робота Pepper, който посреща посетители в офисите им и им дава съвети какви услуги са най-подходящи за тях. Когато става дума за толкова чувствител на тема като здравеопазването и медицинските данни, потребителите са много по-консервативни и по-трудно приемат различни иновации. Затова е похвално, че клиника “Д-р Щерев” е решила да заложи на една технология, която да покаже иновативното технологично лице на медицината у нас“, каза Владимир Владков.

„От името на екипите на МК “Д-р Щерев” и на софтуерната компания “Progress” благодаря на организаторите за тази престижна награда. Модерното здравеопазване и новите технологии винаги са вървели ръка за ръка, каза Иван Тодоров. - В историята на МК “Д-р Щерев” се оказва, че това партньорство наистина е успешно. В последните години обаче се забелязва, че новите технологии се прилагат в здравеопазването не само по отношение на лечебната дейност, а и все по-често се внедряват ИТ решения в ежедневната медицинска и административна практика. Благодаря на ръководството на МК ”Д-р Щерев”, че подкрепиха стремежа на болницата ни да предоставяме не само високотехнологични медицински грижи, но и да прилагаме на практика иновативни подходи в комуникацията и немедицинското обслужване на нашите пациенти. Това ни накара да използваме най-новите технологии за дигитален маркетинг и онлайн общуване и затова се свързахме с Progress, за да разработим тази иновативна система за записване на часове. Благодаря на Progress за това, че техните ИТ решения ни помагат да използваме и тук, в България, технологични възможности на световно ниво. От това партньорство между ИТ сектор и здравеопазването големите печеливши са пациентите, които получават все по-добро лечение и все по-добро административно обслужване. 

© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2020 съгласно Общи условия за ползване

X