Ит Лидери

Мтел бележи сериозен скок на приходи и печалба за 2017 г.

Владимир Владков

Сериозно подобрение на бизнеса, включително на печалбата отчита Мтел за цялата 2017 г. Общият размер на приходите на оператора са достигнали 431,2 млн. евро, или с 4,7% повече от 2016 г. Печалбата преди данъци и амортизации EBITDA за 2017 г. също се е увеличила – с 3,6 на сто до 130,1 млн. евро. Това показват финансовите резултати на българския оператор, обявени в доклада на компанията майка A1 Telekom Austria Group. В него се изтъква, че приходите са нараснали и в двата основни бизнес сегмента на Мтел – мобилните услуги и фиксираните предложения.

Ръст на мобилния бизнес

Постъпленията от мобилни услуги и продукти са се увеличили с 3,9% до 337,4 млн. евро, като това се дължи както на засилената употреба на 4G мобилен интернет, така и на по-големият брой клиенти, предпочели абонаментните договори, въпреки че общият брой мобилни абонати е спаднал с 3,2% до 3,977 милиона. От българският оператор предприеха стратегия за фокусиране върху „ценните клиенти“, така че намалението на мобилните потребители е главно в ниския ценови сегмент.

„Основната причина е промяната в Закона за електронните съобщения, ограничаваща максималния брой предплатени номера, които може да ползва всеки клиент“, допълват от Мтел. Същевременно операторът регистрира нарастване на абонатите във високия ценовия сегмент, а именно на бизнес клиентите и на потребителите, използващи тарифи с мобилен интернет.

В резултат средният приход от мобилен абонат (ARPU) остава на нивото от 2016 г. - около 5,5 евро, а негативният ефект от новите роуминг регулации и намалението на цените за взаимосвързване са почти изцяло компенсирани от предлагането на допълнителни услуги и по-богата продуктова гама. Продажбите на мобилни устройства са скочили с 22,7% до 57,5 млн. евро, което също допринася за повишената употреба на мобилен интернет.

...и на фиксирания

Въпреки че приходите от фиксирани услуги имат доста по-малка тежест в общия „баланс“ на Мтел, те са нараснали с по-голям темп от 7,6% годишно до 93,8 млн. евро. От Мтел обясняват този ръст с предлаганото ексклузивно спортно съдържание (собствените HD канали на оператора Mtel Sport 1, 2 и EDGE). Овен това компанията е успяла да предложи допълнителни услуги на настоящи си клиенти, отчита и засилено търсене на ИКТ решения. В края на миналата година тя обедини всички облачни услуги за бизнеса под общата марка А1. 

Броят на клиентите на телевизия и домашен интернет нараства в сравнение с миналата година, което частично компенсира общия спад на клиентите на фиксирани услуги с 1,4% до 1,005 милиона, допълват от Мтел. В резултат средният приход от една фиксирана линия (ARPL) се е повишил с 5,9% до 11,4 евро.

© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2019 съгласно Общи условия за ползване

X