Ит Лидери

Европейски инвестиционен фонд планира покупката на бизнеса на Теленор

Владимир Владков

Европейският инвестиционен фонд PPF Group се оказа кандидат за 4 от поделенията на Telenor в Централна и Източна Европа, според Mobile World Live, цитирайки сръбския Danas.

Telenor вече потвърди, че е получила необвързваща оферта за телекомите, които притежава в Унгария, България, Черна гора и Сърбия в края на януари, но тогава обяви, че ще оценява качеството на офертата в края на първото тримесечие.

Доскоро за кандидат купувач се спрягаше щатският инвестиционен фонд KKR, главно заради интереса му да купи сръбското поделение на Telenor през юни миналата година.

Сега купувачът пак не е потвърден, но споменатата PPF Group държи 66% дял в чешкия оператор О2, който купи от Telefonica през 2013 г. за €2,47 милиарда.

PPF Group работи в 16 страни, включително в САЩ, Русия и редица азиатски пазари. Фондът е придобил фирми в редица перспективни сектори като банкови и финансови услуги, телекомуникации, биотехнологии, застраховане, недвижими имоти и земеделие. Към юни 2017 г. активите на инвестиционния фонд се изчисляват на 35 млрд. евро, а главният акционер в него в чешкият предприемач Петер Келнер.

Последната голяма сделка на PPF e от 25 ноември м.г., когато закупи 100% от акциите на Škoda Transportation. Компанията произвежда трамваи, електрически мотриси за метро, локомотиви, тролейбуси и електробуси.

Позициите на Telenor са сравнително добри в България, Сърбия и Унгария, където компанията е на второ място по брой мобилни абонати. В Черна гора телекомът на Telenor e най-голям с общо 376 000 потребители.

През миналата година Telenor Group сключи стратегическо партньорство с инвестиционния фонд River Styxx Capital, което дава право на River Styxx Capital да придобие 85% от акциите в иновативната банка Telenor Banka, а Telenor да запази останалите 15%.

Telenor Banka e създадена през септември 2014 г. като първата мобилна и онлайн банка в Сърбия, чиято цел е да предложи иновативни онлайн финансови услуги на сръбските граждани. "След три години операции Telenor Banka има повече от 350 000 клиенти и бизнесът й расте. Стратегическото партньорство обявено през есента на миналата година между двете организации има за цел съществено да разшири дейността на институцията и да подобри услугите и предложенията и към пазара за нейните клиенти“, пише в съвместно изявление на Telenor Group и River Styxx Capital

Към момента обаче компаниите не са получили съгласието на Националната банка на Сърбия за предложеното стратегическо партньорство за Telenor Banka.

„Силно вярваме в потенциала на Telenor Banka и искаме да се присъединим към сръбския банков пазар като нов инвеститор. Ще продължим да обсъждаме с официалните правителствени институции в Сърбия и местния регулатор и ще търсим правилното решение. Ние сме уверени в по-нататъшния успех на нашето партньорство, което ще донесе нови ползи както на клиентите на Telenor Banka, така и на сръбския пазар“, пише в изявлението до медиите Елвин Гури, главен изпълнителен директор на River Styxx Capital.

Той е един от създателите на кредитната компания „Джет Файнънс”, продадена по-късно на „БНП Париба”. В момента Елвин Гури е и изпълнителен директор на инвестиционния фонд Empower Capital, който оперира с 21 милиона евро, предоставени от Европейския инвестиционен фонд по инициативата JEREMIE, с мандат да осигурява достъп до дялово финансиране на български компании в етап на растеж.
© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2019 съгласно Общи условия за ползване

X