Ит Лидери

Broadcom вдигна офертата си за Qualcomm на $120 млрд.

Computer World

Производителят на полупроводници Broadcom увеличи размера на сумата, която предлага за придобиване на разработчика на чипове за смартфони Qualcomm. Сегашното предложение е 82 долара на акция, което прави над 120 млрд. долара.

Новината идва след като през ноември Qualcomm отказа оферта от 70 долара на акция, т.е. общо около 103 млрд. долара.

Чиповете и на двете компании се използват както в смартфони, така и в много други устройства, използвани в корпоративни ИТ инфраструри, като решения за съхранение на данни, мрежови продукти и т.н. Едно подобно обединение може да доведе до задълбочаване на сътрудничеството при дизайна на компоненти, но и до формиране на мощен играч, който да се окаже монополист на някои пазари.

В момента самата Qualcomm е в процес на поглъщане NXP Semiconductors, която доставя процесори, използвани информационно-развлекателни системи за автомобили. От Broadcom дадоха да се разбере, че последното им предложение върви с условието Qualcomm да завърши сделката при настоящите условия или да я прекрати – все пак едно е те да увеличават предложението си и съвсем друго целта на евентуалното придобиване да харчи пари.

Предложението надхвърля многократно сумата на предходната подобна сделка на Broadcom, която през 2016 г. купи производителя на мрежови хардуер Brocade.

© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2019 съгласно Общи условия за ползване

X