Ит Лидери

Qualcomm и Samsung с нов стратегически договор за партньорство

Владимир Владков

Qualcomm и Samsung обявиха стратегическо споразумение, което покрива широк набор от технологии и мобилни устройства. Договорът включва и промяна на патентна сделка, според която производителят на смартфони ще изтегли жалбата си от Корейската комисия за честна търговия (KTFC), подадена срещу американския доставчик на чипове заради неговите лицензни практики.

Споразумението „разширява дългогодишните взаимоотношения на компаниите като технологични и бизнес партньори за следващите няколко години, обхващайки и прехода към 5G”, заявиха от Qualcomm.

Кристиано Амон, президент на Qualcomm, добави, че споразумението „подчертава важността на стратегическите взаимоотношения със Samsung при развитието на основни мобилни технологии в много разнообразни сегменти“.

Въпреки че развива доста успешно бизнеса със собствени чипове, Samsung е отдавнашен клиент на Qualcomm, като флагманските смартфони разчитат на чипове на Qualcomm. Qualcomm обаче попадна под обстрела на регулатора в Южна Корея, който започна разследване на системата на американския производител за лицензиране на патенти, така че оттеглянето на жалбата на Samsung би имало съществено значение.

Qualcomm обяви, че патентната сделка е „в съзвучие с глобалните лицензионни практики на Qualcomm на ниво мобилни устройства“. Това е много важно, защото моделът, при който патентните такси са базирани на цената на цялото устройство, а не на силициевия чип, е основен проблем в продължаващия съдебен спор между Qualcomm и Apple.

Новината за споразумението със Samsung бе съобщена, след като Qualcomm докладва загуба от 6 $млрд. за тримесечието, приключило на 24 декември 2017 г., докато година по-рано печалбата на компанията е била в размер на $700 млн. Приходите й за периода са намалели с 1% годишно до $6,1 млрд.

През последното тримесечие компанията включи в отчета и такса от $6 млрд., свързана с промените в данъчната система на САЩ, както и глобата от $1,2 млрд., наложена от Европейската комисия.

Приходите от лицензи на Qualcomm са около $1,3 млрд., или годишен спад от 28%, което отразява и продължаващия спор с Apple и производителите на нейните телефони.

От бизнеса с чипове приходите са нараснали с 13 на сто до $4,65 млрд. Отбелязва се, че те са надхвърлили очакванията, главно заради по-големия обем на продажбите.

© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2019 съгласно Общи условия за ползване

X