Ит Лидери

Facebook и ГДБОП ще си сътрудничат при търсене на изчезнали деца

Computer World

От днес у нас функционира системата „Amber Alert“ за ранно предупреждение за изчезнали деца. Тя е факт у нас благодарение на сътрудничество между сектор „Киберпрестъпност“ към ГДБОП и компанията Facebook.

При получаване на сигнал за изчезнало дете, отговарящ на критериите, заложени при обмена на информация между компетентните органи, данните ще бъдат изпращани от ГД „Национална полиция“ към ГД „Борба с организираната престъпност“. За сигнала ще бъде изготвян постер с подробна информация за изчезналото дете, която може да помогне за намирането му. Чрез платформата постерът ще бъде предоставян на Facebook, за да достигне до потребителите на социалната мрежа, намиращи се в радиус от 200 км от мястото на изчезване. Потребителите на социалната мрежа ще виждат сигнала в потока от новини.

Хората, които разполагат с информация за конкретен случай, ще могат да съобщават на функциониращите в ГДБОП денонощно, седем дни в седмицата, телефон 02 9828353 и мейл gdbop@mvr.bg.

За официалното въвеждане на системата „Amber Alert“ в България пристигнаха Кристиан Перела и Емили Вачер, директоре по сигурността във Facebook. „Чест е да съобщя, че в партньорство с Министерството на вътрешните работи стартираме първия за България проект за ранно оповестяване за изчезнали деца, известен като Amber Alert във Facebook. Към момента България е една 15-ата страна в света, която се присъединява към проекта за сигнализация Amber“, информира Вачер по време на пресконференция, с която бе даден старт на системата. Тя отправи благодарности към МВР, ГДБОП и специално сектор „Киберперстъпност“, за тясното взаимодействие по реализиране на проекта в името на общата мисия за защита на децата.

От ГДБОП подчертават, че проектът е реализиран благодарение доброто сътрудничество през последните години между сектор „Киберпрестъпност“ и Facebook. „ГДБОП има изключително добро взаимодействие с компанията, от 2009 г. е контактна точка на Facebook за България. Работим по множество направления заедно, но приоритетно за сигурността и престъпленията, извършвани срещу деца в интернет пространството“, заяви директорът на ГД „Борба с организираната престъпност“ главен комисар Ивайло Спиридонов.

„Amber Alert“ представлява система, която дава възможност на правоохранителните органи да изпратят съобщение, съдържащо актуална снимка и информация за издирваното дете, до всички потребители на социални мрежи, намиращи се в радиус от 200 км от локацията на изчезване. С над 2 милиарда потребители, този инструмент е изключително силен при издирването на изчезнали деца с опасност за живота и здравето им. До момента системата е въведена в дъжави като САЩ, Канада, Холандия, Великобритания, Южна Корея, Гърция, Малайзия, Тайван, Мексико, Малта, Ямайка, Люксембург и др. За въвеждането на системата се кандидатства по специален ред, като в следствие на големият интерес към нея, свободни дати за присъединяване има едва за края на 2019 година.

Проектът носи името на деветгодишната Амбър Хагерман, отвлечена близо до дома си в щата Тексас, САЩ, през януари 1996 г. Убиецът не е разкрит.





© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2021 съгласно Общи условия за ползване

X