Ит Лидери

Телелинк планира поне 20% ръст, обнови и корпоративния си бранд

Владимир Владков

Владимир Владков

С общо 10 компании, работещи под общият бранд на Телелинк в няколко европейски страни (основно на Балканите плюс Германия, Великобритания и Украйна), системният интегратор ще развива активно няколко бизнес и технологични области, в които се очаква сериозен пазарен интерес. Холдинговата структура, обявена преди няколко месеца, на практика не означава разделяне на бизнеса, а по-скоро фокусиране на специалистите, като екипите ще продължат да си сътрудничат по редица проекти, заяви Любомир Минчев, собственик и председател на борда на директорите на Телелинк.

Колаборацията не само на нашите фирми, а и с други компании и доставчици, става все по-важна, тъй като днес цифровизацията обхваща всички сектори, а разработката, внедряването и поддръжката на решения, трансформиращи бизнес модела на организациите, не са по силите само на една компания, коментира той.

В България Телелинк разполага в момента с малко над 330 служители, а общият персонал в 10 страни, в които компанията има свои поделения, е над 650 човека. „С някои партньори работим по редица проекти в много тясно сътрудничество, като заедно с тези „индиректни“ външни служители, в България можем да разчитаме на около 1000 специалисти, а във всички страни техният брой е над 2000“, допълни Минчев.

Планираният растеж

на бизнеса за тази година е над 20%, като освен разрастване на проектите с досегашните потребители (повече от 350 активни клиенти за последната година), Телелинк има намерение да придобива малки и средни фирми, фокусирани върху интересните за компанията сектори. В края на 2017 г, например е придобита румънска фирма, специализирана в областта на решенията за интелигентния обществен транспорт, като в момента тя се реформира и ще подсили портфолиото от решения за интелигентния град. „Инвестираме сериозно в тази област, включително в технологии, знания, умения, вече участваме в няколко проекта“, каза Любомир Минчев.

Той цитира спечелен проект в Стара Загора за създаване на цялостна система за умен град, която ще обхваща както електронни билети за публичния транспорт, така и видеонаблюдение на кръстовищата, следене на автобусите и др. Според договора цялостната система трябва да влезе в експлоатация до 30 месеца, но компанията планира до края на тази 2018 г. да реализира голяма част от функционалностите. „Искаме да създадем решение от световна класа, което да е приложимо за различни населени места по света. Ще го покажем и на тазгодишния Webit, който се провежда в края на българското европредседателство и е шанс да покажем завършени решения, приложими в различни области“, заяви Минчев.

Телелинк се готви и за големия проект за София, като консорциумът включва водещи корейски организации (вкл. LG, Общината на Сеул), платформата на Microsoft и др. „В момента в София има частично покритие от умни светофари, но за да работи ефективно интелигентното управление на целия транспортен поток, трябва всички кръстовища да са включени в обща система, която да се управлява с интелигентни алгоритми. Холистичният подход е най-важен за реализирането на идеята за умен град. Събирането на данни от внедрените системи и тяхната навременна обработка подпомагат подобряването на цялата система и водят до допълнителни ефекти“, коментира Минчев.

 

Потенциални инвеститори

Другата възможност са растеж е чрез привличане на чужди инвеститори в компанията, които евентуално да придобият част от обособените бизнес направления, но конкретни имена, срокове и области не бяха цитирани „Дори в момента преговаряме със сериозни възможни инвеститори, но като цяло не смятаме да „разкъсваме“ компанията. Напротив, дори планираме събиране на всички специалисти на едно място в нов офис в София, ще инвестираме и в колаборативно пространство за съвместна работа с други екипи по важни и големи проекти“, заяви Любомир Минчев.

Според него, Телелинк се стреми да инвестира „преди целия пазар“ в технологии, които ще се търсят след около година. „Не можем да изпреварим големите международните играчи, но искаме да предложим най-новите технологични решения на пазарите, които могат да си ги позволят“, допълни той.

“За да помогнем на нашите клиенти да се трансформират дигитално, първо започнахме трансформацията вътре в нашата компания, променяйки собствената си филофософия за пазара, клиентите и самите нас в духа на дигиталната ера. Трансформацията е процес и ние го започнахме с нова визуална идентичност, която отговаря на новия Телелинк бранд“, обясни Минчев, показвайки новото лого на компанията. „То е еволюция на старото, оставя усещането за приемственст, запазвайки старите цветове и знак, но на ново - модерно и дигитално ниво“, допълни той.

 

Около 50% от приходите

на компанията идват от проекти в България, като през последните години тя е успяла да постигне сериозна диверсификация и по отношение на бизнес секторите. „От системен интегратор, фокусиран предимно върху мрежовата инфраструктурата на телекомуникационните оператори, днес сме доставчик на решения за цифрова трансформация. От чисто телеком частта (мрежите за пренос на глас и данни) се генерират около 20% от приходите, но освен това операторите имат и много сериозни ИТ системи, коментира Иван Житиянов, изпълнителен директор на „Телелинк Бизнес Сървисис“ ЕАД. В началото работихме с няколко конкретни производители, днес си партнираме с над 60-70 световни доставчици. Освен всичко, свързано с инфраструктурата, днес се стремим да внедряваме решения в областта на Големите данни, науката за данните (Data Science), 5G, изкуственият интелект, допълни той. Именно затова компанията, която той ръководи (Телелинк Бизнес Сървисис) ще се разрасне от около 60 човека до над 120 през тази година.

 

Кадрите

Именно привличането и задържането на таланти е едно от най-големите предизвикателства не само пред Телелинк и България, но и в световен мащаб. „Нуждите от добри специалисти нарастват, само в ЕС в момента има 300 000 отворени незапъплнение работни места, още толкова са и в САЩ. До 2025 година се очаква броят на свободните технологични позиции да достигне 1 милион, като това се дължи и на невъзможността на образователната система да отговори на тези нужди“, допълни Любомир Минчев.

В тази област от години си сътрудничим с две училища, в които наши специалисти водят часове по ЗИП и СИП, ръководят дипломантски програми, провеждат мотивационни лекции. През лятото организираме и стажантски програми, като 30% от завършилите започват да работят на непълен работен ден след завършване на гимназиалното си образование, обясни Иван Житиянов.

Подобна инициатива Телелинк организира и с 3-4 университета. „Имаме амбиция за няколко мастър класа по определени теми, от които се интересуваме, като наука за данните, кибер сигурност. Ако има интерес към тях, ще направим и цялостна програма“, каза Любомир Минчев и допълни, че за 15 години над 3000 човека са преминали успешно през вътрешните обучения на Телелинк.

Задържането на специалистите, включително чрез преоткриване на вътрешните фокусни, стратегически области, е само едната част от задачата. Другата важна задача е управлението на тези специалисти, а намирането на качествени ръководни кадри също е предизвикателство, добави Житиянов.  

© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2020 съгласно Общи условия за ползване

X