Ит Лидери

ЕК глоби Qualcomm с 1,2 млрд. долара

Computer World

Компанията Qualcomm беше глобена с 1.2 млрд. долара за това, че е платила на Apple да използва изключително нейни чипове в своите серии iPhone и iPad, което според регулаторите на ЕС е злоупотреба с господстващо положение. В свое изявление комисарят по конкуренцията Маргрет Вестагер заяви, че Qualcomm "незаконно е изключила конкурентите си – производители на LTE чипове - за период, по-дълъг от пет години, като по този начин е укрепила господството си на пазара". Комисарят добави, че Qualcomm е платила милиарди на Apple в замяна на ексклузивитет, като по-този начин сделката е в нарушение на законодателството.

"Това означава, че никой конкурент не би могъл ефективно да оспори лидерството на Qualcomm на този пазар, независимо колко добри са неговите продукти. Поведението на Qualcomm лишава потребителите и другите компании от по-голям избор и иновации и то в сектор с огромно търсене и потенциал за иновационни технологии", категорична е Вестагер.

От ЕК добавиха, че глобата от 1,2 млрд. долара представлява 4,9% от оборота на Qualcomm през 2017 г. От Qualcomm пък заявиха, че ще обжалват решението.

Незаконни практики

Комисията е проверила плащанията, извършени от Qualcomm към Apple между 2011 и 2016 г. - период, когато Apple се превръща в ключов клиент за производителите на LTE чипове. В началото на този период обаче Qualcomm подписва споразумение с Apple, като се ангажира да направи значителни плащания на производителя на iPhone за ексклузивно използване на своите чипове. През 2013 г. споразумението е продължено с още три години. Съгласно условията, ако Apple използва чипове на която и да било друга компания, Qualcomm спира плащанията. Освен това, при такова развитие от Apple са задължени да върнат и голяма част сумите, които са получили до момента от Qualcomm.

От Qualcomm поддържат тезата, че тези практики са справедливи с оглед на иновациите, съдържащи се в нейните продукти.

Разрив е отношенията

Във връзката между Apple и Qualcomm постепенно започва да се забелязва ясен разрив, тъй като двете компании попаднаха в дългогодишен правен вакуум по отношение на плащанията и лицензионните условия. Днес Apple разработва бъдещите модели iPhone без технологиите на Qualcomm, като разчита на конкуренти на компанията-доставчик, включително Intel.

Други регулаторни органи, включително Федералната търговска комисия на САЩ, също разследват взаимоотношенията на Qualcomm и Apple. Всички тези проблеми идват във време, в което Qualcomm се опитва да отблъсне враждебния опит за придобиване от страна на Broadcom.

© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2019 съгласно Общи условия за ползване

X