Ит Лидери

9 прогнози на IDC за развитието на ИТ индустрията до 2020 г.

Computer World

Задвижвана от Третата платформа - облачни, мобилни, социални технологии и големи данни - и през 2018 дигиталната трансформация ще продължи да променя драматично глобалната икономика. Но Третата платформа също ще претърпи еволюция. Изградена върху дигитални решения, отворени иновационни екосистеми, оптимизирани за бизнеса облачни услуги, нови човеко-цифрови интерфейси, хипер гъвкави технологии и архитектури, богати и все по-разпространени услуги, базирани на изкуствен интелект (AI), все повече разработчици, огромни пазари на данни и увеличено от блокчейн технологията дигиталното доверие, тя ще стимулира вълна от иновации, смятат анализаторите на International Data Corporation (IDC). Експертите предвиждат и промяна на световния ред в областта на информационните технологии със създаването на нови лидерски позиции. Компаниите ще трябва да ускорят процеса на дигитализацията си, като обаче запазят своята идентичност.

Анализаторите на IDC дават и десет прогнози за развитието на ИТ индустрията в следващите няколко години. Ето ги и тях:

1. До 2021 г. най-малко 50% от световния БВП ще бъде дигитализиран, като растежът във всяка една индустрия ще се дължи на цифровите операции и взаимоотношения. Организациите, които се забавят в трансформацията си, ще влязат в люта конкуренция за прогресивно свиващите се възможности на своите пазари.

2. До 2020 г. 60% от всички компании ще интегрират дигитална платформа - нов фундамент за предоставяне на ИТ услуги. IDC определя дигиталните платформи като бъдещето на корпоративната ИТ архитектура, която ще позволява бързо създаване на нови външно ориентирани цифрови продукти, услуги и опит, като агресивно модернизира стратегическите наследствени системи и данни.

3. До 2021 г. фирмените разходи за облачни услуги и инфраструктура ще бъдат над 530 млрд. долара, а повече от 90% от компаниите ще използват множество облачни услуги и платформи. Облакът става най-важният източник на технологични иновации за организациите.


9 прогнози на IDC за развитието на ИТ индустрията до 2020 г.

© Computer World, Computerworld.bg

4. До 2019 г. 40% от инициативите, свързани с дигиталната трансформация, ще използват AI-услуги; до 2021 г. 75% от приложенията на търговските компании ще използват AI. Войната за изкуствения интелект вече е в ход, тъй като големите доставчици на обществени облаци предлагат все по-голямо разнообразие от услуги, базирани на тази технология. Разработчиците и ИТ специалистите ще станат все по-търсени, защото ще са нужни за обезпечаването на увеличаващия се брой дигитални инициативи.

5. До 2021 г. корпоративните приложения ще преминат към хипергъвкави архитектури, като 90% от тях ще бъдат базирани на облачни платформи и ще използват микроуслуги. Тъй като предприятията създават нови услуги, насочени към дигиталната икономика, те ще трябва да разгърнат все по-голяма част от тях по съвсем нов начин - да се възползват от мащабируемостта, гъвкавостта и преносимостта на възникващия набор от технологии за внедряване на хипергъвкави приложения. Този нов фундамент ще позволи драматичен растеж – до 10 пъти - в броя на приложенията и микро услугите.

6. До 2020 г. интерфейси на човека с цифровия свят ще се диверсифицират, като 25% от професионалистите в областта на услугите и ИТ служителите ще използват добавена реалност (AR), а почти 50% - нови мобилни приложения, използващи гласа като основен комуникационен канал. AR ще революционизира ролята на служителите в областта на услугите и съществено ще промени начина, по който ИТ служителите ще взаимодействат с цифровата информация. Гласът вече е на път да се превърне в стандартния интерфейс за широка гама от корпоративни смартфон приложения.

7. До 2021 г. най-малко 25% от компаниите в класацията на Forbes Global 2000 ще използват услуги, базирани на блокчейн технологията, като основа за повишено дигитално доверие. Пазарните играчи, които въведат тази технология по-бързо, ще получат възможност да заемат много силни позиции спрямо тези, които се забавят в това отношение.


9 прогнози на IDC за развитието на ИТ индустрията до 2020 г.

© Computer World, Computerworld.bg

8. До 2020 г. 90% от големите компании ще генерират приходи от “данните като услуга” (DaaS). Информацията с висока стойност ще бъде ключов компонент, който ще формира облика на компаниите в света на дигиталните екосистеми. Наличието на критична маса от външни източници на данни също ще бъде ключов елемент за всички цифрови услуги и решения, основани на изкуствен интелект.

9. Подобренията в простите инструменти за разработка с нисък код или без такъв ще увеличат драстично броя на нетехнологичните разработчици през следващите 36 месеца. Нарастващият брой компании, развиващи дейност в ИТ сферата, ще могат да създават все по-сложни дигитални иновации. Голяма част от тях ще се възползват от придобития потенциал, като увеличат максимално достъпа до тези инструменти и популяризират културата на нетехнологичните разработчици.

10. До 2021 г. повече от половината компании в Global 2000 ще констатират, че средно една трета от взаимодействията им с цифрови услуги идват през техните отворени API екосистеми, при почти 0% през 2017 г. Създаването на отворени API и екосистеми за разработчици ще позволи на компаниите да мащабират разпространението на своите цифрови платформи и услуги чрез дигитални иновации от трети страни, което ще повиши и приходите им. През следващите 36 месеца IDC очаква, че лидерите в дигиталната трансформация ще започнат да отделят много по-голямо внимание и инвестиции за своите отворени екосистеми и разпределителни мрежи, базирани на API.

© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2019 съгласно Общи условия за ползване

X