Ит Лидери

Китай срещу добива на криптовалути на своя територия

Computer World

Китайската държава предприема стъпки за ликвидиране добива на криптовлаути на територията си, тъй като това води до прахосване на енергия и е свързано с финансови рискове, пише Financial Times. Няколко ведомства, в това число местната народна банка, са съставили ръководство за това как да се прекратяват дейностите на компании, занимаващи се се “майнинг”. От изданието посочват, че притежават копие от инструкциите.

В документа се говори, че добивът на биткойни “потребява голямо количество електрическа енергия и поддържа духа на спекулациите с криптовалути”. Също така той подкопава усилията на властите за борба с финансовите рискове и дейностите, които “се разминават с нуждите на реалната икономика”. От властите не се изисква да ликвидират непосредствено добива, а да го изтикват от своята територия, чрез строго съблюдаване на правилата за ползване на електрическа енергия, използване на земята, плащане на данъци и съблюдаване не екологични норми.

Прочетете още: Южна Корея планира да забрани търговията на криптовалути

Автор на документа е т.нар. Водещя група по реструктуриране на финансовите рискове в интернет, сформирана през 2016 г. Тя е под ръководството на Пан Гуншен, заместник ръководител на Китайската народна банка. Конкретното ръководство е издадено на 2 януари.

Освен споменатите мерки регионалните власти трябва да предоставят информация за мощностите за добив в управляваните от тях територии, както и за прогреса по тяхната ликвидация до 10 число всеки месец. 

По думите на Ляо Сян, управляващ компанията за добив на биткойн Lightningasic в Шънжън, китайските “майнъри” добиват около три четвърти от новите биткоини в световен мащаб. Междувременно в целия свят за този процес отиват около 0,17% от общата енергия на човевеството. По данни на ресурса на Digiconomist 161 страни по света потребяват по-малко електричество от тази сума. В някои региони на Китай енергията е толкова евтина, че добивът би бил рентабилен дори при двоен спад на курса на биткойна, изчисляват от Bloomberg.

Добиващите криптовалути в Китай обикновено предпочитат определени провинции и не винаги регистрират своя бизнес. Някои от тях, въпреки установените правила, купуват електричеството директно от производителите, вместо от енергоразпределителните оператори. Най-популярни са регионите, които са богати на въглища или разполагат развита хидроенергетиика.

Китайските “майнъри” търсят възможности за изнасяне на дейността си зад граница – чрез физическо транспортиране на оборудването или продажба съответните компетенции. Те търсят локации с евтина енергия и хладен климат. Според Financial Times сред потенциално интересните региони за такива дейности са Източна Европа и Русия, както и Исландия и Канада.

© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2020 съгласно Общи условия за ползване

X