Ит Лидери

Samsung измести Intel от лидерската позиция при производителите на полупроводници

Computer World

С 14,6% пазарен дял Samsung Electronics измести гиганта в производството на чипове Intel от лидерската позиция в световната индустрия за производство на полупроводници през 2017 г., съобщи в четвъртък изследователската компания Gartner. Това е първият път, в който Intel отстъпва лидерството от 1992 г. насам. Приходите от полупроводникови продукти в световен мащаб възлизат на 419,7 млрд. долара през 2017, което е увеличение от 22,2% спрямо 2016 г.

 

 

"Най-големият доставчик на памет-чипове - Samsung Electronics - спечели най-голям пазарен дял с 52.6% ръст на приходите и измества от първото място Intel. На памет-чиповете се дължи над две трети от ръста на пазара на полупроводници през 2017 г. и те се превръщат в най-обемната категория в този сегмент", заяви Андрю Норууд, вицепрезидент по изследванията в Gartner.

Приходите на Intel са нараснали с 6,7% през 2017 г., като основна причина за това е ръстът от 6% в приходите от процесори в центровете за данни, породен от нарастващото търсене от страна на доставчиците на облачни и комуникационни услуги. Ръстът при процесорите на Intel за персонални компютри е малък - 1,9%, но средните цени на традиционните настолни компютри отново тръгват нагоре, след години на спад.

© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2020 съгласно Общи условия за ползване

X