Ит Лидери

Директор на борса за биткойн плати $1 млн. откуп за свободата си

Computer World

Висш мениджър на борса за обмяна на биткоини в различни валути плати 1 млн. долара за свободата си. Павел Лернер, директор на платформата EXMO, бе отвлечен в Киев, Украйна, в края на декември. Съобщението за платения откуп бе съобщено от Financial Times, откъдето цитираха Антон Геращенко, съветник на министъра на вътрешните работи на Украйна.

Новината принуди борсата да съобщи официално, че отвлеченият Лернер не е имал достъп до портфейли на нейни клиенти.

Павел Лернер  |  Снимка: LinkedInПо думите на Геращенко получаването на откуп е била целта на злоумишлениците. Според украински медии обаче те не са очаквали такъв резонанс около случая – новината за отвличането бе съобщена от новинарски ресурси в цял свят. Допълва се, че Лернер е бил изоставен като бил изхвърлен от автомобил на път в безлюдна местност.

От EXMO подчертават, че физическото състояние на му е добро, но е стресиран и затова в близко време ще се въздържа от коментари.

Допълва се, че отвличането не повлияло на работата на услугата. Въпреки това на 28 декември от EXMO съобщиха в Twitter, че изпитват затруднения заради DDoS атака. 

Павел Лернер бе отвлечен в Киев на 26 декември. Съобщено бе, че той е бил насилствено качен в автомобил от хора в тъмни дрехи. Украинската полиция продължава да работи по случая.

Лернер е руски гражданин, 40 годишен, семеен, който от 2014 г. живее предимно в Барелона, Испания. Според негови познати в Украйна той е развивал редица стартъпи.

© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2020 съгласно Общи условия за ползване

X