Ит Лидери

Във Франция съдят Apple заради забавянето на старите модели iPhone

Computer World

По-рано този месец Apple призна, че умишлено забавя по-старите модели iPhone. От компанията се аргументираха, че по този начин целят предотвратяване на внезапното изключване на телефоните, захранвани от по-стари батерии. Оказва се обаче, че това решение може да излезе солено на технологичния гигант, след като от френската гражданска организация HOP подадоха жалби срещу компанията. Това не е първата подобна крачка от страна на HOP, които искат по сходни причини на подсъдимата скамейка да седнат и представители на друга компания - Epson.

 

 

Apple вече стана обект на обвинения и в САЩ, където потребителска организация от Чикаго заведе дело по същите причини едва няколко дни, след като от компанията обявиха своята нова практика. Понастоящем в САЩ вече са заведени поне осем дела, а през тази седмица се появиха информации, че подобна кампания започва и в Израел.

Съгласно френското законодателство “планираното остаряване”, както се нарича новата практика на Apple, не е разрешено и фирмите, за които се установи, че го практикуват, могат да бъдат глобени с до 5% от стойността на годишните им продажби.

© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2021 съгласно Общи условия за ползване

X