Ит Лидери

Dev.bg: Над половината родни ИТ компании разработват свои продукти

Computer World

56% от компаниите в ИТ сектора у нас разработват собствени продукти, сочат данни на организацията Dev.bg, получени след проучване сред 135 фирми.

Паралелно с това 41 на сто от анкетираните организации се занимават с аутсорсинг и също толкова работят в сферата на ИТ консултациите. Занимаващите се с внедряване на софтуерни системи у нас са 27%.

Общата сума надвишава 100%, тъй като някои от фирмите са посочили повече от една дейност. Сред тях се нареждат както български стартъпи, така и глобални гиганти, обясняват от Dev.bg.

Проучването показва също така, че най-използваният език за програмиране е JavaScript, а след него се нареждат Java и PHP Също така българските ИТ компании посочват MySql за най-предпочитаната база данни.

С наближаването на края на годината, проучването засяга и темата за годишните отпуски. Оказва се, че 65% от ИТ компаниите у нас се възползват от 20 дни платен отпуск, а 10% предлагат на служителите си над 25 дни.

„Това проучване е изключително важно за нас като организация, но вярваме, че е важно за целия сектор, защото дава една по-голяма картина за ИТ компаниите у нас – посочва Светослав Димов, управител на Dev.bg. – Цялата събрана информация публикуваме в секция „ИТ компании“ на сайта Dev.bg. Така всеки ИТ специалист може да разгледа компаниите в бранша, като ги филтрира по важните за него критерии.”

Oфисите на повечето от ИТ компаниите се намират в столицата, следвани от Пловдив и Варна, съответно на второ и трето място.

Данните от проучването могат да бъдат открити на сайта на организацията: https://dev.bg/companies/.

© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2019 съгласно Общи условия за ползване

X