Ит Лидери

Германия иска възможност за достъп до всякакви електронни устройства

Computer World

Германското правителство разглежда проектозакон, който ще принуждава производителите на компютри, смартфони, автомобили и други устройства да осигурят възможност за достъп до техни продукти при поискване. Новината предизвика коментари, че подобен закон ще разшири драматично възможността на държава да шпионира гражданите.

Проектозаконът идва от министъра на вътрешните работи Томас де Мезиер. Той обосновава предложението си с нарастващите трудности, с които се сблъскват службите, когато трябва да преодоляват системите за сигурност на цифровите устройства.

Алармите на съвременните автомобили например могат да уведомяват собственика ако колата му бъде разклатена. Според проектозакона подобен сигнал може да не бъде изпратен до притежателя на автомобила, ако полицията прецени, че това е необходимо за нейно разследване. 

Параметрите на предложението обаче са значително по-широки. В рамките му властите искат възможност за достъп до всякакви устройства, свързани с интернет. Т.е. производителите ще трябва да осигурят „задна вратичка“. Имайки предвид развитието на технологиите тук не става дума само за смартфони, таблети и компютри, но и за хладилници, телевизори, всякакви умни домашни системи и т.н.

Редно е все пак да се отбележи, че службите ще имат нужда от разрешение от съдия,  преди да хакват устройства.

Проектозаконът бе посрещнат с явно неодобрение от страна на активисти. От хакерската асоциация Chaos Computer Club (CCC) го определиха като „явна атака срещу цифровата и физическата сигурност на всички граждани“.

© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2020 съгласно Общи условия за ползване

X