Ит Лидери

Gartner: Започвайте да експериментирате с изкуствен интелект

Computer World

Компаниите трябва да започнат да експериментират с технологии, използващи нови концепции, считат анализаторите. ИТ директорите имат нужда от практически опит и трябва да оказват влияние върху дългосрочните планове за внедряване на изкуствен интелект (ИИ). За целта е необходимо да бъдат разгледани три въпроса: как ИИ може да допълни предлаганите от компанията услуги, как те могат да бъдат променени с помощта на новите технологии, както и какво ново може да бъде създадено на тяхна база. 

От Gatrner дава за пример фирма, занимаваща се с доставки на офис консумативи, която е внедрила гласова система за приемане на поръчки, която работи без почти никакво човешко участие. Това не би било възможно без ИИ.

Проектите в тази сфера биха могли да претърпят неуспех, но без този опит рискът от загуба на конкурентоспособност е много по-голям. Според анкета на Gartner ИИ вече се използват или в скоро време ще влязат в употреба във всяка четвърта компания.

До 2022 г., по прогноза на анализаторите, 72% от взаимодействията с клиенти ще се осъществява с използване на нови технологии – машинно обучение, чатботове и мобилни съобщения. През 2017 г. техният дял е едва 11 на сто.

Внедряването на ИИ технологии ще позволи през следваща година допълнително 200 млрд. долара да влязат в световната икономика, както и да бъдат създадени 768 хил. работни места. Едновременно с това обаче поради същата причина 943 хил. души ще загубят работата си. Тенденцията обаче ще се преобърне до няколко години – през 2020 г. изкуственият интелект ще позволи да бъдат разкрити 2,3 млн. работни места, паралелно ликвидирайки “едва” 1,8 млн.

Успехът зависи от съвместната работа на хората и на ИИ считат анализаторите. Това засега най-ясно се вижда в сфери като търговията и здравеопазването. ИИ може да анализира големи количества медицински данни, намалявайки цената на диагностиката. При търговията пък една такава технология би могла да помага на клиентите да избират продукти сред огромния асортимент на даден интернет магазин.

Разпространението на ИИ технологиите ще увеличат търсенето на специалисти по анализ на данни. При това количеството от непрофесионални аналитици ще нараства пет пъти по-бързо от това на професионалистите, заключват от Gartner.

© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2019 съгласно Общи условия за ползване

X