Ит Лидери

Международна операция с българско участие разби група за киберизмами

Computer World

Четирима ключови членове на международна престъпна мрежа, отговорна за множество финансови измами с кредитни и дебитни карти, са задържани в рамките на съвместна операция на италианските карабинери, българската ГД „Борба с организираната престъпност“ и Националната полиция на Чешката република. Операцията под името "Нептун" е проведена на 30 ноември 2017 г. на територията на трите държави и е подкрепена от Европейския център за киберпрестъпления (EC3) на Европол. Разследването започва в края на 2015 г., като в координацията и обменът на данните се включва и Съвместната работна група за действие в областта на киберпрестъпността към европейската агенция (J-CAT).

В рамките на операцията са идентифицирани десетки компроментирани устройства, с поставени микрокамери и четци за магнитни ленти. Иззети са над 1000 фалшиви кредитни карти и са събрани данни за извършени многобройни измамни международни транзакции на стойност повече от 50 000 евро.

Според първоначалните данни лидерите на трансграничната престъпна група активно са контролирали всички етапи на престъпната дейност - вграждане на техническите средства в банкомати в централните части на европейските градове, производство на фалшиви кредитни карти и кражба на пари от банкомати в неевропейски държави, като Белиз, Индонезия и Ямайка.

© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2019 съгласно Общи условия за ползване

X