Ит Лидери

Мег Уитман напуска поста на ръководител на HPE

Computer World

Мег Уитман напуска поста главен изпълнителен директор на Hewlett Packard Enterprise (HPE). Тя прекара общо шест години на тази позиция – първо като ръководител “старата” Hewlett-Packard, а после оглави HPE след разделянето на компанията. 

През юни Уитман напусна поста директор на борда на HPE, но остана главен изпълнителен директор на организацията. Тя ще отстъпи настоящата си позиция на Антонио Нери, който ще поеме щафетата от 1 февруари 2018 г.

Нери е част от екипа на HP от 1995 г., когато започва работа в сервизен център на компанията. Впоследствие той поема ръководството на поделението, занимаващо се с поддръжка и продуктово консултиране. При разделянето на Hewlett-Packard през 2015 г. той е старши вицепрезидент на поделения за сървъри и мрежови продукти. След това поема ръководството на HPE Enterprise Group, а след това – президент на цялата HPE. Поемайки новия пост той ще влезе и в борда на директорите.

Преди да постъпи в Hewlett-Packard в продължение на 10 г. Уитман беше ръководител на eBay и бе кандидат за губернатор на Калифорния. Преди време името ѝ бе спрягано и като вероятен кандидат за директор на Uber. Новината за рокадата на върха на HPE предизвика 6% спад в стойността на акциите на компанията.


Мег Уитман напуска поста на ръководител на HPE

© Computer World, Computerworld.bg

Коментирайки новото назначение Уитман отбелязва, че на дадения етап HPE има нужда от директор, който да е ИТ инженер. Самата тя е притежава бакалавърска степен по икономика и магистърска по бизнес администрация.

По думите на анализатора Дейвид Хеджър от Edward Jones & Co, цитиран от Bloomberg, същността на позицията, заемана от Уитман, се е изменила. След успешното разделяне и свързаното с него реструктуриране, сега компанията има нужда от човек, който да обърне повече внимание на оперативните дейности.

© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2019 съгласно Общи условия за ползване

X