Ит Лидери

Мария Габриел: 80 процента от данните, които ни заобикалят са пространствени

Computer World

Професионалистите от различни области и гражданите  по света използват широко данни от географските информационни системи (GIS): от всеки потребител на смартфон, до високо специализирани дейности като отбрана и национална сигурност, градоустройство, борба с климатичните промени, кино индустрия, екоорганизации. Това стана ясно по време на Световния ГИС Ден, който се провежда у нас за 19-та поредна година. 

„Пространствените данни са около 80 процента от всички заобикалящи ни данни. А според проучване на ЕК, до 2020 г. икономиката, основана на данни, ще достигне 4 на сто от БВП на ЕС“, заяви във видео обръщение българския еврокомисар Мария Габриел при откриването на международната конференция. 

ESRI технологиите се използват от организации като НАТО, ООН, Световната банка, ЕС, ФБР. У нас най-големият клиент е Министерството на отбраната и по-специално военно-географската служба към въоръжените ни сили, създадена през 1993 г., коментира заместник-министърът на отбраната Анатолий Величков. По думите му геопространствени данни ползват още сухопътните войски, военновъздушните и военноморските сили. 

С помощта на ГИС данни е изготвен докладът за състоянието на климата на Световната метеорологична асоциация, обясни Омар Батур, автор на проучването и началник на отдела за анализ на данни към организацията. За да предсказва по-точно природни катаклизми, организацията разработва сценарии за промяната на климата. По думите на Батур наводненията в България, на които сме свидетели в последно време, не е задължително да са свързани с климатични промени у нас или на Балканите. Те може да се окажат резултат от явления над Тихия океан например. 

По света са реализирани много проекти с помощта на ESRI технологиите. Евгения Караджова, управител на ЕСРИ България, разказа по-интересните приложения. Столицата на ОАЕ Абу Даби е планирана с помощта на ESRI. Сред големите градоустройствени проекти е и умната телекомуникационна и транспортна инфраструктура на Сингапур. 

Голяма част от градската среда във филмовата индустрия се изгражда с софтуер за пространствено моделиране. Компанията WallDisney използва City Engine, за да пресъздаде различни населени места. Управлението на трафика в Калифорния и информацията за придвижването на пешеходците в Ню Йорк също стъпват върху продукти на компанията. Софтуер на ESRI се използват още за управление на тол системите ( в Пенсилвания, САЩ), за мониторинг на съоръжения в енергетиката на много компании и управление на дейностите при аварии. 

В Лондон и Бразилия на базата на геопространствени данни, извлечени от решения на компанията и машинно обучение, се правят модели за превенция на престъпността. У нас с помощта на софтуер на ESRI е направен модел за колко време гражданите на населените места могат да стигнат до здравните заведения. 

Един от най-вълнуващите предложения на компанията е Story Maps, което позволява добавяне на видео, снимки и обяснителен текст към картите. Така те стават живи и се получава нещо като "геожурналистика". 

Караджова коментира още, че леките мобилни и уеб приложения, които ползваме в ежедневието си или с които боравят професионалистите, стъпват върху силни сървърни бекофис системи, които предоставят съдържанието. За целта цялостната платформа за изображения на ESRI е съвместима с всички видове сателити, дронове и предлага автоматична обработка на всякакви видове и типове данни. 

На тържествена церемония в сряда ще бъдат връчени годишните награди за специални постижения в областта на географските информационни системи. Номинираните ще се борят в общо четири категории – „Държавна администрация“, „Бизнес“, „Ютилитис“ и „Наука и образование“.

Виргиния Стаматова 

© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2019 съгласно Общи условия за ползване

X