Ит Лидери

Qualcomm се опитва да измести Intel в облачните центрове за данни

Computer World

Дългоочакваната продуктова линия на Qualcomm – Centriq 2400, която влезе в търговската мрежа тази седмица, е достоен претендент да разбие виртуалния монопол на Intel в производството на процесори за сървъри на дата центрове – сфера, която отдавна има нужда от по-силна конкуренция.

Неочакваната оферта, която Broadcom отправи за придобиване на Qualcomm, новопоявяващите се конкуренти на пазара на сървърни чипове и правните спорове, включващи Apple и други доставчици, донякъде хвърлиха сянка върху перспективите на новия чип.

Qualcomm вече разкри някои впечатляващи спецификации на новата си продуктова линия тази сряда в Сан Диего и демонстрира, че се радва на подкрепата на най-различни доставчици на облачни услуги, хардуер и софтуер.

ARM-базираните чипове, които досега доминираха при смартфони и таблети, имат потенциала да бъдат енергийно ефективна алтернатива на Intel x86 системите. Qualcomm твърди, че с цена от 1,995 долара 48-ядреният Centriq 2460 предлага четири пъти по-добра производителност на долар и до 45% по-добра производителност на ват от процесорите от висок клас Skylake, които Intel пусна на пазара по-рано тази година. Макар че тези цифри се основават на тестове на Qualcomm, те все пак вещаят добри перспективи.

Многото ядра и целенасочената производителност на линията Centriq ѝ дава предимство, особено за облачните натоварвания, уеб сървърите и корпоративните центрове за данни, които правят различни инстанции за своите корпоративни потребители”, отбелязва Джим Макгрегър, главен анализатор в Tirias Research.

Прочетете още: Qualcomm подписа договор за $12 млрд. с китайски производители на смартфони

"Това ще доведе до големи промени в начина, по който функционират центровете за данни. Едно от нещата, които най-много ме радват, е, че ние интегрирахме тази енергийна ефективност от света на мобилните технологии в този на центровете за данни, а това е нещо, от което индустрията се нуждае", казва Пол Якобс, изпълнителнен председател на Qualcomm.

По думите му софтуерът, разработен за работа с чипове Intel X86, трябва да бъде пренаписан, за да е съвместим с ARM, но вече е започнала промяна в начина, по който се разработват приложенията и се изграждат центровете за данни, което помага да се разчисти пътят за нови играчи на този пазар.

Възползвайки се от предимствата на облачните услуги, потребителите могат да се сдобият с виртуални машини и да влязат в онлайн режим за няколко минути, което вече променя начина, по който се разработват приложенията”, коментира Якобс и добавя, че 50% от сървърите ще бъдат разположени в облачна среда до 2020 г., което създава огромна възможност за Qualcomm.

Първият 10-нанометров сървърен чип в света

Centriq 2400 е базиран на ARMv8 64-битовата архитектура и Qualcomm се е договорила със Samsung да използва тяхната технология за производство на 10-нанометрови силициеви чипове. В същия момент Intel няма да доставя поне до началото на 2018 г. чипове, произведени чрез 10-нанометров процес. Затова Qualcomm се гордее, че Centriq е първият 10-нанометров сървърен чип в света.

Като цяло, колкото по-малка е производствената технология, толкова по-голяма е транзисторната плътност на процесорите, което води до по-висока ефективност на разходите и производителността.

Все по-голямото търсене на смартфони през последните няколко години накара производителите да инвестират в технологии за изграждане на мобилни чипове с 10-нанометров процес”, коментира експертът Ананд Чандрасехер, който се изказа по време на събитието в Сан Диего.

Спецификации на Centriq

10-нанометровият процес FinFET на Samsung вгражда 18 милиарда транзистора само на 398 мм2. Серията Centriq 2400 съдържа до 48 високоефективни, 64-битови ядра, работещи на честота до 2,6 GHz.

За да се постигне максимална ефективност при различни приложения, дизайнът има 512KB споделен L2 кеш за всеки две ядра и 60MB общ L3 кеш.

В допълнение, той разполага с 6 канала за DDR4 памет и може да поддържа до 768 GB общ капацитет на DRAM с 32 PCIe Gen3 ленти и 6 PCIe контролера. Фамилията процесори Qualcomm Centriq 2400 поддържа също така хипервайзори за виртуализация.

Чиповете Centriq обаче може да не са в състояние да се справят с Intel на всяко работно натоварване с голямо количество данни.

Силни в персонализацията

За да се справи с това предизвикателство, Qualcomm вероятно ще бъде много по-гъвкава от Intel в персонализирането на своите чипове за конкретни клиенти, тъй като ARM модулната архитектура позволява този процес да се извършва по-лесно от x86 архитектурата.

Матю Принс, съосновател и главен изпълнителен директор Cloudflare, бе категоричен по време на събитието в Сан Диего, че новите чипове спазват обещанието си да намалят разходите на центровете за данни. "При тестване на Qualcomm Centriq 2400, ние открихме, че чиповете от тази продуктова линия са два пъти по-ефективни от тези на Intel Skylake 4116", каза той.

Много други компании също изразиха подкрепа за новата продуктова линия на Qualcomm, включително Microsoft, Alibaba, HPE.

© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2020 съгласно Общи условия за ползване

X