Ит Лидери

Apple в очакване на най-силното си фискално тримесечие

Computer World

В деня, в който Apple стъпи още по-сериозно на българския пазар чрез задълбочаване на партньорството си с Мтел, от компанията излязоха и с прогноза за присъствието си в глобален мащаб. Според нея заради предстоящите празници около Коледа и Нова година този период ще се превърне в "най-силното тримесечие", дори в сравнение с публикуваните наскоро рекордни цифри за четвъртото фискално тримесечие на тази година.

Приходите през тези месеци се очаква да достигнат между 84 и 87 милиарда долара, което се дължи отчасти на търсенето на новия iPhone X. Прогнозата е значително по-висока от 78,4 милиарда, които компанията очакваше в тримесечието, след като iPhone 7 излезе на пазара през 2016 година.

"Следваме много възходяща траектория и се чувстваме наистина страхотно за продуктовата линия", коментира Тим Кук, CEO на Microsoft.

Търсене и предлагане

Кук твърдо отказва да разкрие нивата на продажби на iPhone 8 и 8 Plus, но отбеляза, че те "надминаха очакванията". Моделите от серията са най-продаваните през всяка седмица от излизането им на пазара през септември, а iPhone 8 Plus има най-силния старт, което, по думите на Кук, е изненадващо.

Прочетете ощеМтел вече предлага и Apple iPad на родния пазар

Кук коментира още, че производственият процес на iPhone X "върви добре" и продукцията се увеличава с всяка изминала седмица, но все още не се знае кога ще бъде постигнат баланс между търсене и предлагане.

Печалба

В четвъртото фискално тримесечие (обхващащо периода от 2 юли до 30 септември) продажбите на iPhone са нараснали с 3% на годишна база до 46,67 милиона бройки, генерирайки приходи от 28,85 милиарда долара. Компанията също така отбеляза силни печалби от продажбите на iPad таблетите си, продавайки 10.3 милиона от тях.

Приходите от услугите, които компанията предлага, са нараснали с 34% до 8,5 млрд. долара. От Apple се похвалиха, че в момента имат над 210 милиона клиенти на платени абонаменти чрез своя App Store, като са увеличили приходите си с 25 милиона само през последното тримесечие на 2017 г.

В неговия край Apple обяви рекордни приходи от 52,6 милиарда долара, което е с 12% повече от аналогичното тримесечие за 2016 г. (от 26 юни до 24 септември). Продажбите през последния период бяха подсилени от двуцифрен ръст на приходите в Северна и Южна Америка, Европа и Китай.

Напредък в Китай и Индия

Лука Маестри, финансов директор на Apple, отчита повече от 30% ръст в Мексико, Турция, Близкия изток и Централна и Източна Европа. Въпреки това, той каза, че компанията е "особено щастлива" да види възобновен ръст в Китай и отбеляза, че приходите в Индия се удвояват година след година.

Маестри посочи, че Apple се радва на двуцифрен растеж и в двете азиатски държави.

Кук от своя страна коментира, че напредъкът в Индия, която надмина САЩ като втория по големина пазар на смартфони в света след Китай, произтича от фактори като засилен акцент върху изграждането на магазини, канали за продажба, местна екосистема за разработчици и правилна продуктова линия. Apple също така се възползва от усилията на местните оператори да се справят с проблемите с трафика в страната. “Благодарение на натиска от тяхна страна, включително от страна на Bharti Airtel и Reliance Jio, услугата в Индия е "материално по-добра", отколкото преди 12 месеца”, добави Кук.

Въпреки напредъка обаче, Кук заяви, че Apple все още има "дълъг път" в усилията си за развитие на пазара в Индия.

© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2021 съгласно Общи условия за ползване

X