Ит Лидери

Vivacom и Nokia изградиха LoRa базирана Iot мрежа в София

Владимир Владков

Безжична мрежа за приложения от областта на Интернет на нещата, базирана на технологията LoRa, са изградили в София Vivacom и Nokia. Мрежата покрива цялата столица, като включва както базови станции, така и център за управление, създаден с решения на Nokia, съобщиха от двете компании при представяне на новата мрежа.

 

Фокусът на LoRa базираната инфраструктура ще бъдат приложения за умния град, включително системи за интелигентно паркиране с разпознаване на свободните паркоместа и изпращане на известие до смартфон приложение, дистанционно отчитане на електромери, водомери, газомери и други уреди, датчици за отчитане качеството на въздуха в реално време и проследяване на източниците на замърсяване и др., обясни Атанас Добрев, главен изпълнителен директор на Vivacom. Други подобни проекти са интелигентно градско осветление, което се задейства при засичане на присъствие и по този начин спестява разходи за електроенергия на общините, по-ефективно управление на контейнерите за смет с отчитане на количеството на боклука, точното време на събирането и маршрута на сметосъбиращите камиони, системи за видеонаблюдение, приложими в транспорта, учебните заведения, институциите, при масови мероприятия, в паркове и градини. „Данните показват 30% намаляване на битова престъпност в градовете, където видеонаблюдението работи, защото има и места, където камерите са монтирани, но често не работят“, обясни Добрев.


Vivacom и Nokia изградиха LoRa базирана Iot мрежа в София

© Владимир Владков, Computerworld.bg

Технологията LoRa (Long Range) използва радиочестотния обхват в диапазона 863 - 870 MHz за страните от ЕС и осигурява комуникация с малка мощност между много на брой устройства – датчици и базови станции. Употребата на по-ниска честота и нуждата от по-малък капацитет на връзката позволява покриването на обширна територия с по-малко базови станции, а датчиците могат да работят с батерии, които да не бъдат заменяни в продължение на 10 г., обясни главният технически директор на оператора Радослав Златков.

„Като оператор сме доказали, че можем да правим правим мрежи, бързо и качествено. LoRa базирани WAN мрежи вече има в над 100 държави и 350 града, сега и София се присъедини към тях. Vivacom предоставя технологичните услуги, а общината, бизнесът и гражданите ги използват за управление на различни аспекти от умния град. В бъдеще 5G мрежата, която ще обхваща различни технологии, ще може да се използва за редица приложния, включително за умно обучение, умна медицина със сензори в кръвта, предприятия, в които определени дейности се извършват от роботите“, допълни Златков.

Той допълни, че LoRa не е единствената технология за осигуряване на свързаност с IoT устройства, като компанията проучва възможностите и потребностите и в други градове. Сред „конкурентите“ на LoRa са технологии като NB-IoT, LTE-M и други.

LoRa е само една от възможностите за превръщането на столицата ни в интелигентен и устойчив град, а умните решения за управление на процесите в града и бизнеса, са многобройни. „Визията на Nokia за следващата стъпка към т. нар. „програмируем свят“ предвижда една ултрасвързана среда, в която огромен брой взаимно комуникиращи си устройства са базирани на интелигентност, разчитаща на огромни масиви от информация. Тя ще допринесе за автоматизиране, опростяване и подобряване на човешкия живот в много области като умните градове например. Те ще направят живота в урбанизираните региони по-умен, по-сигурен и по-устойчив“, коментира Мартин Богоев, управляващ директор на Nokia Networks за България.

© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2019 съгласно Общи условия за ползване

X