Ит Лидери

Alibaba планира да инвестира $15 милиарда в технологии

Владимир Владков

Китайският гигант в електронната търговия Alibaba обяви, че ще инвестира над $15 милиарда в научно изследователски проекти през следващите 3 години, като усилията ще са в областта на Интернет на нещата, взаимодействието между човека и машините и анализите на данни.

Джак Ма, основател на Alibaba, показва през 2015 г. технология за лицево разпознаване. Снимка: IDG News Servivce

Мащабната инвестиция бе обявена при откриването на академията Alibaba DAMO, глобална научна програма, чиято цел е да „ускори технологичното сътрудничество в целия свят, да подпомогне развитието на върхови технологии и да направи света по-приобщаващ, като намали технологичната пропаст“.

Академията DAMO е съкращение от “discovery, adventure, momentum and outlook” (открития, приключения, импулси и перспективи). За нея ще отговаря главният технически директор на Alibaba Джеф Чанг.

Alibaba ще открие общо седем R&D лаборатории в Китай, САЩ, Русия, Израел и Сингапур, които ще работят „със светила в технологиите“ и с водещи образователни институции.

Джак Ма, основател и изпълнителен председател на Alibaba, заяви, че идеята за подобна програма се е родила преди доста време, но не е имало достатъчно финансови ресурси за устойчива подкрепа на подобна научно-изследователска институция. След 18 години успешно бизнес развитие компанията вече има стабилни позиции в интернет сектора, както и „доверието на около 500 милиона потребители от целия свят“

„Вече имаме ресурси. С нашата технология, капитали и отговорност можем да създадем изследователски институт на световни ниво“, заяви Ма.

© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2019 съгласно Общи условия за ползване

X