Ит Лидери

Хакатон в Бургас ще създава софтуер за интелигентния град

Владимир Владков

Тридневен хакатон ще събере в Бургас хора с интереси в областта на софтуерна разработка, дизайна, информационни технологии и иновативни продукти. Събитието в морския град стана традиционно, като се провежда за трети път от Университета “Проф. д-р Асен Златаров” и получава подкрепата на общината, професионалните гимназии в града и редица ИТ компании.

„Целта на инициативата е да събере на едно място програмисти, дизайнери и предприемачи, които заедно да предложат концепция за софтуерен продукт за интелигентния град и да стартират работа по неговото разработване“, обясняват организаторите. Есенното издание на хакатона започва на 13 октомври в 17 часа в зала 221 на Органичен корпус на Университет „Проф. д-р Асен Златаров“.

„Хакатонът ще има важен принос за развитие на ИТ общността в Бургас. Допълнителните очаквани ефекти са сформиране на екипи от хора, които се допълват като знания и умения и продължават работа по проектите и след приключване на събитието“, допълват от университета. В организационния екип са преподавателите от висшето училище проф. д-р Сотир Сотиров, ръководител на лаборатория по интелигентни системи, доц. д-р Евдокия Сотирова от катедра „Компютърни и информационни технологии“ и доц. д-р Станислав Симеонов, зам. декан на Факултета по технически науки.

Условията на конкурса не предвиждат ограничение за използваните технологии, библиотеки, платформи и/или програмни езици. Екипите трябва да предадат прототип на своя продукт, който да има поне една работеща функционалност или ясна концепция за приложение с частично написан изходен код. В последния ден на хакатона – неделя, 15 октомври, участниците ще направят демонстрация на своите приложения пред жури.

Екипите трябва да се състоят от поне двама участника, като тези „отбори“ може да са сформирани предварително или в началото на хакатона. Поне един човек от екипа обаче трябва да има познания по програмиране, тъй като се изисква изходен програмен код на приложението.

Критериите за оценка на приложенията включват оценка на самата идея, дали приложението има работеща функционалност, какво е качеството на програмния код и какъв подход е избран. Оценяват се също потребителския интерфейс и потенциала на приложението за реално внедряване. Работата по проектите стартира с началото на хакатона на 15 октомври, като не се допуска участие с напълно или частично готови приложения, които са разработени преди състезанието.

Всички участници в събитието ще получат награди, осигурени от спонсорите на събитието, а първите три проекта, получили най-високи оценки от журито, ще бъдат допълнително стимулирани от организаторите. Общият награден фонд на есенния хакатон в Бургас е над 5000 лв.

Тази година събитието е подкрепено от редица партньори, включително Университетска болница „Дева Мария“ в Бургас, Българската аутсорсинг асоциация, ИКТ Клъстер, както и от ИТ компаниите ТехноЛогика, Мусала Софт, Codific, EPAM, ERP Academy, ScaleFocus, Sutherland, “Комплекс 2000” и JSoft.

© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2019 съгласно Общи условия за ползване

X