Ит Лидери

Accedia стана „ТОП ИКТ Работодател“ за 2017 г.

Владимир Владков

Компанията Accedia е тазгодишният победител в класацията „ТОП ИКТ Работодател“, която е част от шестото издание на съвместния проект на ICT Media и JobTiger. Управителят на Accedia Николай Мутафов получи наградата си лично от Любомир Ганчев, съветник на министъра на икономиката на Р. България.

Победителите в тазгодишното проучване ТОП ИКТ Работодател за 2017 г. Снимка Николай Дойчинов

Методологията и проучването сред фирмите в ИКТ и аутсорсинг сектора в България са дело на компанията Audit Advice Associates (AAA), специализирана в одита в областта на човешките ресурси. Отличените компании бяха наградени на церемония на 10 октомври 2017 г. в Български Културен Център.

Победителят в цялостната класация Accedia е начело и на категорията „Развой на софтуер“. В тазгодишната класация „ТОП ИКТ Работодател“ има двама „сребърни медалисти“ - TINQIN (която е първа и в категория „ИТ услуги“) и Questers (победител и в категорията „Аутсорсинг на ИТ услуги“). На трето място се класира SAP Labs Bulgaria. В четвъртата категория „Малки компании до 60 служители“ победител тази година е OrangeDot.

„За нас всички фирми, които работят в тази сфера, са победители, тъй като те със своите усилия помагат страната да бъде привлекателно място за инвестиции. Вие от ИТ фирмите успявате да привличате и да задържате млади високомотиварани и производителни кадри помагате на министерството и на страната да привлича нови инвеститори“, заяви Любомир Ганчев при връчването на наградата. Според данните на Министерството на икономиката, 73% от работещите в ИТ сектора са под 40 г., младите служители до 30 г. възраст получават два път над средното възнаграждение за страната, а възнаграждението на служителите на възраст от 30 до 39 г. е 3 пъти по-високо от средното за страната. „ИКТ секторът ще продължава да бъде генератор на работни места, на иновации и на конкурентоспособност. В лицето на Министерството на икономиката ще имате един лоялен и коректен партньор“, допълни Любомир Ганчев.

„Щастлив съм, че компания като Accedia за 5 години получава вече 3 пъти такава престижна награда. Accedia тепърва ще става по-известна“, заяви Мутафов.


Accedia стана „ТОП ИКТ Работодател“ за 2017 г.

© Владимир Владков, Computerworld.bg

Весела Калъчева, изп. директор на БАИТ, връчи наградата на Accedia за най-добър работодател в сектора „Развой на софтуер“ за 2017 г. “Проучването за топ ИКТ работодател, което се провежда за шеста поредна година, е много важно за нашия бранш, затова и членовете на БАИТ редовно се включват в него“, заяви Калъчева.

„Благодарен съм за признанието, наградата показва, че целите, които сме си поставили хората да се чувстват добре в компания, се сбъдват, коментира Мутафов. - В момента следваме иновативни практики, прилагани от компании като Uber, Amazon и Google. Надявам се един ден те да се учат от нас“, допълни управителят на Accedia.

Ива Тодорова, съпредседател на комитета по човешки ресурси на Американската търговска камара (AmCham) даде наградата за най-добър работодател в категорията на „ИТ услугите“ на TINQIN. “Всички сме „агенти“ на дигиталната трансформация и подобни компании са стимул за всички нас да работим още по-добре“, заяви Ива Тодорова. „Благодарим от името на екипа на TINQIN и на г-н Мижиняк. Изключително сме щастливи, че един чужденец реши да инвестира в България, защото бе убеден, че тук има добри кадри. TINQIN е регистрирана в България, всички служители са български граждани и за нас наградата е голямо признание“, заявиха от TINQIN.

Светослав Иванов, изп. директор на Българската аутсорсинг асоциация отличи Questers като победител при компаниите, работещи в сферата на „аутсорсинга на ИТ услуги“. “От името на БАА и нейните членове, които става все повече, искам да благодаря на ICT Media и Job Tiger за чудесната инициатива. Искам да насърча всички фирми да продължат тази практика, защото е много добра“, коментира Светослав Иванов. „Радваме се, че имаме възможност да работим в тази индустрия, в която хората се учат от най-добрите практики. В сравнение с останалите индустрии ИКТ компаниите имат много добра възможност да развиват своите служители и средата в България. Questers вече 10 г. е на пазара в тази специфична област на изнесените ИКТ услуги, в която не е лесно да се бориш за кадри с големите имена в ИТ индустрията“, коментираха от HR екипа на Questers.

Искрен Ангелов, началник на отдел „Активна политика на пазара на труда“ в Министерството на труда и социалната политика (МТСП) даде „сребърните медали“ на TINQIN и Questers. „Министерството ще продължи да помага на сектора да генерира заетост“, заяви Ангелов.

Светлозар Петров, управител на JobTiger, връчи плакета за трето място в общото класиране на SAP Labs Bulgaria. “Удоволствие е за нас от Job Tiger да участваме за шести път в тази инициатива, която отличава усилията в областта на човешките ресурси. SAP Labs за втори път печели награда от този конкурс. Честито“, каза Петров. „SAP Labs България получи награда и през 2013 г. Конкуренцията в нашия сектор е изключително голяма и съм убедена, че всички се стараем да бъдем най-добри работодатели. За нас отличието е висока оценка“, заявиха от HR отдела на софтуерния разработчик.

Стоян Ганев, управител на Audit Advice Associates, даде наградата на най-добрия работодател сред малките фирми, участвали в проучването – OranegDot. “На всички е ясно колко голям е делът на малките компании в индустриите с голяма добавена стойност в България, така че да отдадем дължимото за усилията на всички специалисти по човешки ресурси в тези компании. Нека да ги стимулираме и да потвърдим правилото, че в работа с хора няма малки и големи“, изтъкна Ганев. „Искам да призова повече малки компании да се включат в проучването, така че следващата година да бъдат на моето място“, заяви представителят на OrangeDot.

През 2017 г. в проучването “ТОП ИКТ Работодател” се включиха 28 компании, като 2393 техни служители попълниха въпросниците за изследване на удовлетвореността и ангажираността, а в класацията участваха 22 компании.

Инициативата “ТОП ИКТ Работодател” се организира със съдействието на Министерството на труда и социалната политика, Министерство на икономиката, Българската асоциация по информационни технологии (БАИТ), Българска аутсорсинг асоциация (БАА), Конфедерация на работодателите и индустриалците в България (КРИБ), ИКТ Клъстер България, Американска търговска камара в България и Audit Advice Associates. Проектът нямаше да може да се реализира без подкрепата и на адвокатско дружество „Динова Русев и Съдружници“ и Experian.

© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2019 съгласно Общи условия за ползване

X