Ит Лидери

Дигиталната трансформация: фокус на партньорската конференция на Dell Тechnologies

Computer World

Бизнесът изживява една от най-големите си исторически промени и това се дължи на дигиталната трансформация: технологиите стават основата за правенето на бизнес, а компаниите трябва да нагодят цялото си производство и услуги към тях. Но едва една от 10 компании са въвели най-новите технологии. Това обяви Том О'Райли, технически мениджър конвергирани платформи за Близкия изток и Азия на Dell EMC, по време на конференцията за бизнес партньорите на комапнията у нас. 

Какво е дигитална трансформация? 

За да илюстрира какво представлява трансформацията, той даде пример с таксиметровите превози и Uber. “В Ню Йорк лицензите за таксиметрови превози бяха достигнали около 2 млн. долара за 1 автомобил, а месеци след като Uber пусна приложението си, цената падна до няколкостотин долара. Самата Uber не е таксиметрова компания, а изгради платформа, която позволява на хората да отидат от точка А до точка Б и това разруши модела на традиционния таксиметров бизнес. Сега компанията започва да се занимава с логистика и прави първи стъпки в сферата на автопилотните коли. Това накара традиционните компании да започнат да се дигитализират, предлагайки нови услуги за клиентите си, така че да са сигурни, че ще останат в бизнеса по-дълго време“. 

Проучванията, с които разполага Dell Technologies, сочат, че бизнесите, които са извършили дигиталната промяна, са два по-склонни да постигнат целите си и имат шанс да останат на пазара. Технологичният гигант е пример в тази посока: производителят на устройства за крайни клиенти Dell и доставчикът на системи за бизнеса Dell EMC са инвестирали общо около 13 млрд. долара през последните 3 години в изследвания и развитие. 

„Бизнесът преосмисля начина, по който работи: B2B фирмите стават B2C. А хардуерните компании се превръщат в доставчици на услуги“, коментира още О'Райли.

Той допълни, че ИТ ресурсите, които стояха встрани от бизнеса, започват да заемат централно място. А това изисква промяна в нагласата – както от страна ИТ отделите, така и - на бизнеса. ИТ отделите трябва да преосмислят взаимодействието си с организацията и отделните потребители. 

Как се движи промяната и цифровизацията на бизнеса? 

В презентацията си, Мирослав Осиетски, регионален акаунт мениджър на Intel, партньор на Dell Technologies, акцентира върху проучвания за размера и значимостта на промяната. Според него, около 70 процента от корпоративните мениджъри по света планират дигитална трансформация до края на годината. А 40 процента от фирмите изпитват затруднения заради конкуренция от страна на новите компании "разрушители на традиционните бизнес модели". 

„45 на сто от компаниите, които преди 10 години бяха на пазара, вече не функционират, а към 2020 г. средната възраст на глобалните корпорации ще е 12 години. До 2025-та около 140 млн. работници ще бъдат заменени от роботи“, коментира още Осиетски. Ако организацията не се захване с цифровата си и технологична трансформация, тя няма да остане дълго на пазара.  

По-важна е ролята на ИТ отдела 

„Дигитализацията повишава значението на ИТ отделите в компаниите. Те трябва да станат част от висшето ръководство и да участват в дискусиите как ще се развива бизнесът в бъдеще. Необходимо е партньорство между дигиталния мениджър (CDO), технологичния мениджър (CTO) и ИТ мениджърът (CIO)“, коментира О'Райли. „Трябва да сме наясно, че докато извършваме дигиталната трансформация на бизнеса си, ще се изправим пред съвсем ново ниво на риска. Технологичният риск вече означава бизнес риск“, добавя той.

За да се случи прехвърляне на бизнеса върху релсите на дигиталната икономика, трябва да се промени и начинът, по който работят ИТ отделите. Те трябва да модернизират инфраструктурата и архитектурата си и да автоматизират работата си в частен или хибриден облак, както и да променят ефективно организацията на отдела си, категоричен е О'Райли. 

„Има много стари „роли“ в този отдел, които трябва да бъдат заменени от нови като инженери по оркестрацията и автоматизацията, облачни архитекти.

Dell предлага стратегически свързано семейсто от технологии, които могат да помогнат на бизнеса да направи своята дигитална трансформация. Новите облачни технологии за съхранение на данни са мащабируеми и флаш базирани. „Ние направихме промени в цялото си портфолио от системи за съхранение и сега то се базира на хиперконверсията. Става дума за няколко сървъра, свързани софтуерно, създаващи един виртуален пакет. Тези технологии променят начина, по който се проектират съвременните центрове за данни“, каза О'Райли. 

Плановете на Dell Technologies са да инвестира поне по 4.5 млрд. долара в иновации годишно. Компанията е собственик на 21 хил. патента за приложения, което я превръща в една от най-иновативните в световната ИТ индустрия. 

Виргиния Стаматова

© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2019 съгласно Общи условия за ползване

X