Ит Лидери

34 успешни проекта реализира за 10 г. катедра „Софтуерни технологии“ на ФМИ

Владимир Владков

34 проекта, от които 21 са научноизследователски е спечелила и успешно изпълнила за 10 години най-катедра „Софтуерни технологии", най-младата катедара на Факултета по математика и информатика на СУ „Св. Климент Охридски“. 10-годишният юбилей на катедрата бе отбелязан тържествено на 28 септември т.г. в София Тех Парк.

На събитието за първи път бе представен най-новият и уникален за България проект GATE, финансиран по програма “Teaming” на Хоризонт 2020. Целта му е да подготви създаването на Център за върхови постижения в областта на големите данни. Проектът се изпълнява в партньорство с един от най-престижните университети в Европа – шведският технологичен университет Chalmers. Проектът е спечелен от катедрата в конкуренция с 260 проектни предложения, обясни ръководителят на проекта проф. Силвия Илиева. Тя подчерта, че „вратата на GATE” (бел. ред. игра на думи с англ. термин gate "шлюз, врата") е широко отворена за всички, които искат да допринесат за развитието на интелигентно общество, основано на управлението и анализа на големите данни.

проф. Силвия Илиева представя проекта GATE. Снимка: ФМИ

Историята

Катедра "Софтуерни технологии" е създадена през март 2007 г. и е първата в страната, чиято тематика обхваща обучение за прилаганите процеси и техники при разработване на съвременни софтуерни продукти. Тя е създадена и в отговор на потребностите на българската ИТ индустрия от квалифицирани кадри в областта на софтуерните технологии, като по този начин подпомага изграждането на силна и конкурентоспособна икономика в България, заяви доц. Олга Георгиева, ръководител на катедрата.

Основателят на катедрата проф. Румен Николов припомни трудните първи стъпки, проправили пътя на едно от най-престижните научно-образователни звена в Софийския университет. Според доц. Георгиева е „много лесно да се ръководи катедра с толкова изявени таланти, защото „всеки има своето добро виждане за това какво и как трябва да направи и освен това цари общо разбирателство“. Деканът на ФМИ доц. Първан Първанов подчерта колко ценени са постиженията на катедрата в областта на педагогическата дейност, на международните и научноизследователски проекти и пожела на преподаватели и студенти да продължават да се гордеят с това, което правят.

От 2007 г. досега катедрата е обучила 2300 студенти (общо бакалаври и магистри), както и 31 докторанта. Нейни възпитаници са носители на Наградата “Джон Атанасов”, която се присъжда ежегодно от Президента на Р. България за постижения в развитието на информационното общество.

Модерно обучение

Катедра „Софтуерни технологии“ е разработила съвременни програми за обучение, включително бакалавърската програма „Софтуерно инженерство“. „Това е една от десетте най-желани програми в СУ, която се преподава в катедрата от 2006 г., когато бе въведена за първи път в България, заяви доц. Георгиева. От 2004 г. в катедрата се обучават студенти и по първата в България магистърска програма „Софтуерни технологии“, а от 2008 г. е въведена и първата за страната магистърска програма „Технологично предприемачество и иновации в информационните технологии“, създадена в сътрудничество с Университета в Бъркли с помощта на микропроцесорния гигант Intel. Програмата действа успешно благодарение и на партньорството с клъстера от преподаватели по предприемачество в Европа и Азия, допълни доц. Георгиева.

Именно в областта на студентското предприемачество катедрата може да се похвали със забележително постижения. От създадените студентски стартиращи компании 10 са много активни, включително Komfo, Imagga, Gymzap, WebMotion, ThreeChess, Robopartans, EssenceWorks и Dreamix. Те са създали повече от 100 високотехнологични работни места в България.

Сред другите съвременни програми на катедрата са „Защита на информацията в компютърните системи и мрежи“ (от 2004 г.), „Извличане на информация и откриване на знания“ (от 2013 г.) и „Технологии за знания и иновации“ (от 2013 г.).


34 успешни проекта реализира за 10 г. катедра „Софтуерни технологии“ на ФМИ

© Владимир Владков, Computerworld.bg

Юбилейната торта бе разрязана от основателя и пръв ръководител на катедрата проф. Румен Николов, неговият приемник проф. Силвия Илиева и настоящият ръководител на катедрата доц. Олга Георгиева. Снимка: ФМИ© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2019 съгласно Общи условия за ползване

X