Ит Лидери

Русия иска услугите за бързи съобщения да се регистрират при операторите

Computer World

Руският комуникационен регулатор, Роскомнадзор, възнамерява да поиска от популярните услуги обмяна на съобщения и провеждане на гласови и видео разговори да се регистрират при местните телкомуникационни оператори. По този начин те ще изпълнят специален закон който бе приет в края на юли. Той въвежда понятието “месинджър” и според него споделянето на информация за комуникациите с трети страни може да става само след съгласието на потребителя. 

Там също така е разписано, че месинджърите, принадлежащи на регистрирани в страната юридически и физически лица, могат да идентифицират отделни потребители по техния телефонен номер. Властите си запазват възможността за прекратяване на услугата в случай на необходимост. Изискването влиза в сила от 1 януари 2018 г., а игнорирането ще доведе до блокиране на съответната услуга.

Най-популярните комуникатори в Русия са WhatsApp, Viber, Skype, Telegram и Facebook Messenger.

От Роскомнадзор коментират, че на компаниите ще и е необходимо време да изпълнят новите изисквания. Ведомството е готово на известни отстъпки в тази насока, стига да става дума за разумни времеви срокове. 

В Регулатора също така възнамеряват да стартират електронна сисрема за взаимодействие с операторите, която да взаимодейства с регистъра на месинджърите.

© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2021 съгласно Общи условия за ползване

X