Ит Лидери

Micron уверява инвеститорите, че интересът към памет-чиповете остава засилен

Computer World

На фона на скептицизма на Уолстрийт, че търсенето на памет-чипове ще продължи, Micron Technology Inc. се опитва да убеди анализаторите, че все още има засилено търсене и много нови пазари за тях.

Micron отчитат по-добро от очакваното фискално състояние през четвъртото тримесечие, а перспективите за първото също надминаха очакванията. Акциите на компанията обаче първо се понижиха, а след това се покачиха, след часове търговия, по подобие на влакче на ужасите, като първоначално попаднаха в по-голяма от очакваната прогноза за капиталови разходи от 7 млрд. долара за фискалната 2018 г.

 

 

Micron се възползва от големия скок в цените на памет-чиповете през миналата година. Резултатите на компанията за първото фискално тримесечие бяха много по-добри от очакваното и в момента тя гони приходи в диапазона от 6,1 млрд. до 6,5 милиарда долара, докато предварителните оценки, според FactSet, бяха за около 6 милиарда долара. В същия момент, оценките на анализаторите бяха за очаквани приходи на компанията от 1,82 долара за акция, докато очакванията на Micron в момента са за между 2,09 и 2,23 долара.

Санджай Мехротра, президент и главен изпълнителен директор на компанията, заяви пред все още предпазливите инвеститори, че вижда "много солидни тенденции, които са дълготрайни по своята същност", в отговор на въпрос за устойчивостта на търсенето на памет-чипове, позовавайки се на разширяване на бизнеса със смартфони, флаш памет и изчислителни центрове за облачни пространства.

Разбираемо е защо инвеститорите са недоверчиви към моментния бум на търговията с памет-чипове. Промените в бизнеса с памет-чипове са отговорни и за циклите на върхове и спадове в индустрията, свързана с производство на полупроводници, а последният цикъл приключи преди няколко години, когато Micron купи за 2,5 милиарда долара един от съперниците си - японската компания Elpida.

 


Micron уверява инвеститорите, че интересът към памет-чиповете остава засилен

© Computer World, Computerworld.bg

 

"Това, което е различно по отношение на циклите в търговията с памет-чипове, е, че освен консолидация, имате и промяна в тенденциите на търсене", смята Бетси Ван Хиис, анализатор в Loop Capital Markets, добавяйки, че този тип бизнес вече не е толкова зависими от персоналните компютри.

Тя отбеляза, че сървърите в центровете за данни вече изискват много повече памет, както и смартфоните, а все повече устройства заменят твърдите дискове с флаш памет.

A дали инвеститорите ще повярват, че новите пазари ще продължат да изкупуват всички налични памет-чипове е голям въпрос, чийто отговор ще разберем в близко бъдеще.

© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2020 съгласно Общи условия за ползване

X