Ит Лидери

Варна гледа с увереност към своето ИКТ и аутсорсинг бъдеще

Computer World

На 19 септември в СПА хотел "Романс Сплендид" (Св. св. Константин и Елена) ICT Media, Българска аутсорсинг асоциация (БАА) и Асоциацията на собствениците на бизнес сгради (АСБС) със съдействието на община Варна организираха дискусия на тема „Конкурентоспособна икономика чрез стимулиране на партньорството между местната власт и бизнеса“. Инициативата е част от проекта Road Show 2017 г., който започна през 2016 г. с пилотно издание в гр. Русе и продължи с дискусии по темата в гр. Бургас (30 март 2017 г.), гр. София (30 май 2017 г.) и гр. Варна (19 септември 2017 г.). Кръглата маса бе проведена с подкрепата на "Планекс холдинг", "Grand Mall Варна" и Vivacom. 

“По косвени показатели Варна се нарежда след София по размер на преките чуждестранни инвестиции. Бюджетът на града през 2012 г. бе 170 млн. лв., а през тази година е 270 млн. лв., като реалното изпълнение ще надхвърли 280 млн. лева. Това показва каква е динамиката на развитие на икономиката на града – сподели по време на събитието Иван Портних, кмет на община Варна. – Радваме се и на констатацията на Световната банка, която наскоро в доклад посочи Варна за най-добър град за стартиране на бизнес в три изследвани държави - България, Румъния и Унгария.” 

Дискусията засегна стратегии и политики за стимулиране конкурентоспособността на бизнеса в региона чрез аутсорсинг и ИКТ, промотиране на Варна като добро място за инвестиции в бизнес имоти, стимулиране на образователни инициативи с цел подготовка на кадрите в региона съобразно изискванията на бизнеса и осигуряване на привлекателни условия на живот (зелени зони за отдих, развитие на транспортната мрежа, условия за културен и социален живот). 

“Все повече компании от ИТ бранша поглеждат извън София, за да търсят перспективи за разрастване”, сподели Стефан Бумов, оперативен директор на HeleCloud и модератор на срещата, по време на нейното откриване. По негови думи подобни събития са важни за започването на необходимия сериозен диалог между бизнеса и представителите на местната власт, като не на последно място трябва да е налице и кооперация с компании от строителния бранш. 

По думите на Стоян Пасев, областен управител на област Варна, показател за потенциала на региона са инвестициите на правителството, като не става дума само за развитие в сферата на туризма. Според него регионите имат за модел доброто развитие на Пловдив в посока привличането на инвеститори. Тамошната „Тракия Икономическа зона“ вече обхваща 140 предприятия и отчита инвестиции в размер на 1 млрд. евро. 

В момента във Варна също тече създаване на индустриална зона. През март тази година местни общини (Варна, Белослав, Девня и Аксаково) подписаха меморандум, с който официално бе стартиран този процес. Зоната ще се намира близо до пристанище Варна-запад, благодарение на което тя разполага с почти цялата необходима инфраструктура. Според Пасев допълнителен стимул за развитието ѝ ще е построяването на автомагистрала “Хемус”. Друга важна стъпка ще е реализирането на втора жп линия между Варна и Русе.

Станимир Николов, председател на борда на директорите на БАА и изпълнителен директор на "ЕПАМ системс България", подчерта, че ИКТ браншът има потенциала да постави основите на иновации, които да бъдат използвани в други икономически сфери. “Технологичното развитие днес е в основата на икономическия растеж”, посочи той.

“София е активна не само по отношение на аутсорсинг и софтуерния бранш, но и в сектора на недвижимите имоти и по-специално офисните и търговските сгради. Конкуренцията е голяма, но и наемите са високи, затова продължават строежите и на нови сгради. Съвсем естествено е компаниите да гледат и към други силни градове в България. В същото време Варна определено е най-активният град след София”, сподели Таня Косева-Бошова, председател на УС на Асоциацията на собствениците на бизнес сгради в България (АСБС) и изпълнителен директор на European Trade Center. По думите ѝ не случайно АСБС, БАА и ICT Media организират съвместно поредицата от събития в споменатите градове. “Искаме да покажем на местните власти, че тези бизнеси са взаимно свързани”, подчерта тя. 

Според инж. Пламен Андреев, управител на "Планекс холдинг", едно от предимствата на ИКТ индустрията е, че не води със себе си рискове, като например замърсяването на природата, претоварване на инфраструктурата и т.н. По думите му обаче все още не е преодолян психологическият момент, че дадено работно звено няма да се намира в София. “Фирмите от ИТ бизнеса засега не рискуват да се разпространяват извън столицата и Пловдив – сподели наблюденията си инж. Андреев. – Така или иначе това ще се случи и тук паралелно с изграждането на магистрала „Хемус“ и подобряването на останалите транспортни връзки на Варна със света. Не трябва да се забравя, че градът има голям потенциал от гледна точка на работната ръка.”

„Варна е в абсолютна проектна готовност откъм стратегически документи – от 2012 г. има влязъл в сила общ устройствен план, а през 2014 г. успяхме да защитим интегриран план за градско развитие и възстановяване – посочи Виктор Бузев, главен архитект на община Варна. – В процедура са още 16 устройствени плана на микрорайони. С общи усилия успяхме да завършим и устройствения план на Западна промишлена зона 2.“

© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2020 съгласно Общи условия за ползване

X