Ит Лидери

Еврокомисията пак отложи решението за сделката между Qualcomm и NXP

Владимир Владков

Европейската комисия отложи отново разследването на предложеното сливане на Qualcomm и NXP Semiconductors, тъй като според Reuters все още очаква информация от двете компании.

Проучването на сделката от ЕК бе отложено първоначално за 30 юни, а след това за 17 август. Сега антимонополният орган на ЕС не обяви нова дата за решението си. Комисията трябваше да се произнесе по случая до 17 октомври, като тази дата също бе изместена за по-късна дата – за 6 декември.

Еврокомисията започна цялостно разследване на сливането по-рано тази година, изразявайки тревогата си, че обединяването на двата производителя на полупроводникови изделия може да доведе до вдигане на цените, ограничаване на избора и и на иновациите в полупроводниковата индустрия.

Преди това беше съобщено, че Qualcomm смята да осъществи сделката без да прави каквито и да било отстъпки. Не беше разкрито дали Qualcomm впоследствие е променила начина си на мислене, за да се съобрази с опасенията на Еврокомисията.

Пред сливането се появиха и други пречки. Инвеститор, който държи известно количество акции в NXP, каза, че предложението на Qualcomm „значително подценява“ стойността на производителя на полупроводникови изделия, а така че крайният срок за търга за акциите бе удължаван неколкократно.

Когато сделката бе обявена за първи път, Qualcomm я разглеждаше като начин за разширение на пазарно си присъствие извън своя основен бизнес с мобилни чипове, включително продукти за IoT и приложения за сигурност.

Очаква се все пак транзакцията да приключи преди края на 2017 г.

© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2019 съгласно Общи условия за ползване

X