Ит Лидери

Изкуственият интелект заменя мобилността

Computer World

Microsoft обяви изкуствения интелект (AI) за един от своите главни приоритети, измествайки фокуса си от него към мобилните технологии. В ежегодния финансов отчет на компанията за AI се говори шест пъти, след като година по-рано той не бе споменат нито веднъж.

“Ние сме технологична компания, чиято мисия е да помага на всеки човек и на всяка организация на планетата да постига повече – пишат в съобщение от Microsoft. – Ние се борим за това да разкриваме нови възможности, подпомагайки по-нататъшното развитие на всички страни по света. Нашата стратегия е да създаваме най-добрите платформи и ефективни услуги в своя клас за интелигентни облаци и крайни устройства, с използване на нашия изкуствен интелект.” 

Насочвайки вниманието си към AI, технологичният гигант е премахнал от новия отчет препратките към мобилните технологии, които бяха посочени за приоритет на корпорацията при встъпването в длъжност на настоящия ѝ изпълнителен директор, Сатя Надела, през 2014 г.

“Нашите стратегически перспективи са свързани с увеличаването на конкурентоспособността и ръста в качеството ни на компания, разработваща платформи и увеличаваща ефективността най-вече в мобилната и облачната сфера”, се говореше в отчета на компанията за 2016 г.

През 2017-та акцентите се преместват в посока построяване на интелектуална облачна платформа, която да може да помага при привличането на нови партньори, включително разработчици, създатели на приложения и независими доставчици на софтуер.

Реагирайки на еволюцията при средствата, използвани от крайните потребители и организациите за взаимодействие техническите инструменти, от Microsoft се стараят да заменят стария опит, чрез взаимодействие с използване на глас, ръце и поглед. 

“Уверени сме в това, че новата технологична парадигма трябва да стъпва върху облака и интелигентните крайни устройства чрез разпределена обработка – говори се в тазгодишното съобщение на компанията. – Изкуственият интелект работи в интерес на потребителя, неговото преживяване ще се формира на базата на достъпна за него информация. Ние ще продължаваме да трансформираме нашия бизнес, отчитайки нова ера на дигитални трансформации, помагайки по всякакъв на своите клиенти и партньори в този развиващ се свят.” 

В изместването на фокуса на компанията няма нищо удивително, особено ако бъдат отчетен сериозните грешки, които тя допусна в мобилната сфера. Най-нагледният пример за това е придобиването на мобилния бизнес на Nokia за 7,2 млрд. долара през 2013 г. 

Сделката се превърна в “пълна катастрофа” за Microsoft както от технологична, така и от имиджова гледна точка. Според слухове тя бе следствие на “завист” към Apple и Google и в крайна сметка доведе до съществено съкращаване на работни места – най-вече от поделението за мобилни устройства на компанията. 

Имайки предвид ограничените перспективи на Windows Phone, по всичко личи, че в Microsoft са взели решение да прекратят с експериментите в тази насока и да се съсредоточат върху извличане на стойност от изкуствения интелект в облачна среда.

© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2019 съгласно Общи условия за ползване

X