Ит Лидери

Нова платформа предлага мобилно обучение на предприемачи

Computer World

Владимир Владков

Платформата за отворено мобилно обучение OMLP, разработена по 2-годишен проект, финансирана по ЕС програма "Еразъм", вече е готова в бета версия и от септември ще бъде достъпна през онлайн магазина Google Play. Това обяви на семинар в София Стоян Дренски от Училище за бизнес компетенции (SBC), българският партньор в консорциума, спечелил финансирането на проекта.

Идеята при старта бе да създадем платформа или инструмент, който да помага на всеки индивидуален потребител да добие повече умения в организационно и бизнес естество, коментира Дору Драгомир от Двустранната търговска камара България - Румъния (ДТКБР), вторият участник в проекта. България и Румъния имат сериозни проблеми при развитието на бизнеса, особено в областта на малките и средните предприятия. С тази визия и SBC като лидер на групата намерихме още 3-ма партньори – Технологичният институт от Канарските острови ITC (Instituto Tecnológico de Canarias), португалската Mentortec, започнала като инкубатор за малки фирми, а в момента с богат опит в менторство на португалски фирми, и чешката организация Business & Professional Women, част от най-голямата асоциация на жените в целия свят. Те искат да помогнат да жените да започнат бизнес или да се върнат в бизнеса след майчинство“, обясни Драгомир.

Целта на проекта е

да моделира, да тества и да предостави учебни материали и учебна програма, които да са специално разработени за нуждите от компетенции на стартиращи предприемачи (при това не само младежи и студенти). За целта е разработено достъпно мобилно приложение OMLP, засега налично само за най-разпространената в Европа мобилна операционна система Android, като учебните програми да може да се използват лесно както от настоящи и бъдещи предприемачи, така и от бизнеса, включително служители в по-големи компании с идеи за вътрешни разработки, обясни Стоян Дренски.

Първото нещо, което направихме, бе да анализираме нуждите на пазара от умения. В 5-те страни - България, Румъния, Чешката република, Испания и Португалия, проведохме проучвания на МСП и на предприемачите какво точно им липсва като знания, за да започнат своя бизнес“, коментира Дору Драгомир. Идентифицирани са общо 130 умения, като са подбрани и групирани онези от тях, за които има най-голяма нужда от спешно и бързо обучение. На това проучване се базира и разработената структурата на OMLP и е дефинирано съдържанието, което да бъде включено.

В момента на стартирането на проекта, а и до днес, няма друга конкурентна мобилна платформа за обучение, фокусирана върху кратките интеракции със знанията. В света има много решения за десктоп е-обучения, има и над 13 големи платформи за електронни обучения, но OMLP има амбицията да променя начина, по който учим, посредством уникалния дизайн на съдържанието за мобилен phone фактор“, обясни Стоян Дренски.

Включените в OMLP курсове като учебно съдържание са свързани с жизненоважни умения за бизнеса. „Голям процент предприемачи в ЕС не „преживяват“ първата си година, а през втората година още една голяма група от тях се отказват. Така че определихме общо 24 компетенции, един вид спасителен пояс за тези предприемачи, от тях набелязахме 10 обучения“, обясни мениджърът.

Кратки видеоуроци и тестове

Интеракцията със съдържанието трябваше да е в рамките на 3 до 5 минути. Видеоматериалите са лесно смилаеми, но заложихме на комбинация от инструменти - видео, но и текстове и анкети, отговарящи на нуждите на различни предприемачи“, обясни Дренски. Всъщност обемът и времетраенето на мобилното съдържание са определени на базата на средното време за пътуване с градския транспорт, от типа на Red Light Test, популярен сред производителите на приложения за смартфони. Взаимодействието на потребителите със съдържанието е съкратено до няколкото свободни минути, с които те разполагат в рамките на деня. Вместо да играят на игри или да четат любопитни неща в социални мрежи, някои предприемчиви европейци биха предпочели да научат нещо полезно, допълни той.

1. Първият курс включва основни финансови показатели на бизнеса. Редица предприемачи имат добра идея, с младежки ентусиазъм решават да стартират, без да са помислили за неща като ROI, ликвидност и други важни показатели. По този курс са разработени 8 видеоурока, 4 текста и една анкета.

2. Курс по менторство. Португалските партньори са разработили ценен материал и е вграден интересeн тест дали потребителят става за ментор или може да предлага експертиза. Включени са 3 видеоурока, 3 текста и 1 анкета.

3 Курс за иновационни инициативи. Технологичният институт от Канарските острови е създал ценен курс, даващ обща представа как да мислим като иноватори. ITC е иновативна организация, която често финансира бизнес инкубатори, каза Дренски.

4 Важен курс е бюджетирането, включително за специалисти в големи компании. Кратък курс, около 20 минути.

5 Нетуъркинг – важно умение за всеки бизнесмен е да се представи добре на събития.

6 Бизнес комуникация – тя е особено важна за младите поколения предприемачи, тъй като се наблюдава отдръпване от груповата комуникация.

7 Разрешаване на проблеми – систематизиран курс, който дава подход на всеки служител за справяне с комплексни ситуации.

8 Дигитална компетентност.

Следващите курсове, които са предвидени за качване в мобилната платформа, са за водене на преговорите и за бизнес планиране.

Засега платформата предоставя избор на два езика – португалски и английски, в момента се довършват версии за български, чешки, румънски и испански. За да е оптимизирано за работа и с по-стари модели смартфони, чиито хардуерни характеристики са „по-слаби“, съдържанието, особено резолюцията на снимки и видео, е намалено. Освен това съдържанието е качено в облака, където потребителят се логва с име и парола, след като получи потвърждение през е-поща.

Платформата е стартирана като B2C инициатива, но впоследствие част от заложените концепции за обучение са чисто B2B, така че да бъдат покрити и специфични обучения. Сред компаниите, тествали вече приложението за вътрешни обучения, са "Каменица" АД, "ИПСОС България", "INNITEL България" и НОВЕК.

В перспектива

Въпреки че окончателният вариант на приложението все още не е пуснат в Google Play, участниците в консорциума планират по-нататъшното му развитие. Менюто ще показва преминати от дадения потребител курсове. Екстрите ще включват и т.нар. бизнес съзвездие, т.е. всеки от партньорите ще намери истории на успешни предприемачи и ще ги заснеме във видео от 3 до 5 минути. Предприемачите ще отговарят на 4 базови въпроса, включително защо са решили да стартират и с какви трудности са се сблъскали в началото. Предстои и въвеждане на бенчмарк тест за различните индустрии, така че предприемачът да може да определи как се развива идеята му спрямо средното ниво за страната.

Втората идея за бъдещето е да е тип предизвикателство за мениджъри – комбиниране на събития на живо с настолна игра, при която да се тестват нещата, научени от мобилното приложение.

© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2019 съгласно Общи условия за ползване

X