Ит Лидери

Adobe обяви края на Flash

Computer World

Adobe обяви, че в края на 2020 г. ще прекрати разпространението и поддръжката на своя Flash Player. Решението на компанията не е особено изненадващо, имайки предвид спада на нуждата от частни т.нар. rich internet мултимедийни платформи.

Създателите на съдържание ще бъдат окуражавани да мигрират към някой от „отворените“ формати, като HTML5, WebGL и WebAssembly. Според Adobe те вече са узрели достатъчно и предлагат възможности, за пръв път въведени от Flash. „Днес повечето разработчици на браузъри интегрират възможности, които преди време бяха доставяни чрез добавки (plug-ins) директно в своите продукти“, обясняват от компанията.

Adobe признава, че бизнесът на някои компании, занимаващи се разработка на игри и видео съдържание, е изграден изцяло около технологията Flash. Именно заради тях е установен споменатият срок. Дотогава добавката ще бъде поддържана за всички основни операционни системи и браузъри и ще бъдат публикувани пачове за подобряване на сигурността.

От Adobe допълват, че ще продължат с разработване на нови уеб стандарти, включително HTML5 и WebAssembly, а също така ще работи и върху свои инструменти като Animate CC и Premiere Pro CC.

В края на миналата година Google започна да прекратява поддръжката на Flash в своя браузър Chrome и да заменя софтуера с HTML5. През пролетта на 2016-та пък бе обявено, че Chrome ще поддържа Flash съдържание без небходимост от допълнителни действия от страна на потребителя само в 10 сайта. Сред тях са YouTube.com, Facebook.com, Yahoo.com, Live.com, Twitch.tv, Amazon.com и др.

Разработчикът на Firefox, компанията Mozilla, пък планира да предупреждава потребителя за уеб сайтове, които продължават да ползват Flash през 2019 г. Браузърът ще престане да зарежда такива страници през 2021 г.

Microsoft възнамерява да прекрати поддръжката на добавката в Edge и Internet Explorer до края на 2020 г. По същото време Flash ще бъде премахната и от Windows.

Flash първоначално бе разработван от компанията FutureWave и по това време бе известен като FutureSplash Animator. През 1996 г. разработчикът бе придобит от Macromedia, която даде на софтуера настоящото му име. През 2005 г. Macromedia стана собственост на Adobe.

© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2019 съгласно Общи условия за ползване

X