Ит Лидери

Група от търговци във Facebook “издавала“ проверяващите от НАП

Владимир Владков

Затворена група в социалната мрежа Facebook предупреждавала участниците в нея за предстоящи данъчни проверки, съобщиха от Националната агенция за приходите (НАП), допълвайки, че тя била „създадена от търговци по Черноморието“. Според приходната агенция участниците в групата публикувани и снимки на инспектори от НАП, направени по време на проверки, така че собствениците да се ориентират кои са служителите на агенцията. „Групата е създадена от глобени от НАП, чиито магазини и ресторанти са били запечатани за данъчни нарушения“, твърдят от ведомството.

НАП обяви наскоро, че нейни инспектори са извършили вече повече 2500 проверки в заведения и търговски обекти по Черноморието. При тях са били констатирани над 170 нарушения, свързани с неиздаване на касов бон, установени са и разлики в касовата наличност. Самите проверки се извършват от инспектори на приходната агенция съвместно с МВР, като „обходните патрули“ са посетили над 740 обекта.

 „Информацията във Facebook групата няма да помогне на търговците при съпоставката на наличните пари в касата с отчетените на касовия апарат. Най-сигурният начин за предпазване от санкция е отчитането на оборота при всяка продажба“, коментира разкритието Васил Панов, директор на дирекция „Контрол“ в НАП.

Основен акцент на тазгодишната акция в курортите е отчитане на оборотите и издаване на касови бележки. Данъчни инспектори следят и за движението на рискови стоки, включително алкохол и тютюневи изделия. Инспекторите извършват контрол чрез контролни покупки, съпоставка на касовата наличност с отчетените обороти, проследяване на плащанията и отразяването им в касовата книга на обектите и други методи. Установените при проверките обороти от продажби се съпоставят с данните получени в НАП чрез дистанционната връзка на фискалните устройства.

„За пръв път тази година неиздаването на касови бележки се санкционира не само с глоба, а и със запечатване на обекта, като до момента мярката е приложена спрямо 1200 търговци“, допълват от НАП.

© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2019 съгласно Общи условия за ползване

X