Ит Лидери

Корпоративният софтуер подхранва ИТ инвестициите през 2017 г.

Владимир Владков

Компаниите обновяват своите корпоративни софтуерни платформи за облачната ера и обединяват новите системи така, че да поддържа цифрови бизнес проекти, а това води до повишаване на ИТ разходите в световен мащаб.

 

Gartner прогнозира 2,4 процента увеличение на глобалните ИТ инвестиции през тази година, които ще достигнат $3,5 трилиона, което е малко по-добре от „анемичния“ ръст от 0,3%, регистриран през миналата 2016 г. Големият фактор за този ръст са покупките на корпоративен софтуер, които ще скочат със 7,6 на сто, достигайки $351 милиарда, показват данните на Gartner.

„Преминаваме към пост-модерни ERP системи, заменяме и допълваме съществуващите системи с облака, а CRM се разраства особено бързо, тъй като е лесно да се предложи в облачен вариант“, каза Джон-Дейвид Ловлок, вицепрезидент пазарни проучвания в Gartner.

Инвестициите в CRM в някои страни ще скочат с над 35% през тази година, допълва Ловлок. Общо предприятията ще похарчат над $30 милиарда за ERP и над $39 млрд. за CRM системи.

Прогнозите на Gartner за ИТ разходите през 2017 г. се променят и надолу, и нагоре през последните няколко тримесечия, но повечето „донастройки“ на числата се дължат повече на флуктуациите на курса на долара. (В постоянна валута Gartner прогнозира увеличението на ИТ разходите през тази година да достигне 3,3 на сто.)

Тези флуктуации обаче не променят основните тенденции в разходите за информационни технологии. Тъй като потребителите „задържат“ мобилните си телефони в продължение на две, три или дори 4 години, вместо да ги обновяват всяка година, важният фактор за ИТ растежа ще бъде цифровата трансформация на бизнеса.

Цифровите бизнес тенденции включват употребата на IoT инфраструктура в производството и блокчейн технологията във финансовите услуги и други индустрии, както и „смарт машини“ в търговията, обяснява Ловлок.

Но технологиите за ускоряване на цифровата трансформация все още не са станали масови, отбелязва анализаторът. Блокчейн технологията се използва за обединяване и прехвърляне на информация за нещата в товарните кораби например. „Те се опитват да направят това в блокчейн среда – всичко това „се пише“ от нулата, макар че има и някои готови продукти“, коментира Ловлок.

ИТ директорите отново ще станат „строители“, смята той. „Те ще трябва да комбинират съществуващия софтуер с парчета, които не съществуват, за да могат да предоставят нови продукти, изградени на базата на тяхната интелектуална собственост“, допълва Ловлок.

Банките например могат да започнат да предлагат услуги, които анализират параметрите на потребителското пазаруване и да предлагат начини за пестене на пари.

„Изпълнителните директори казват „Искаме да растем“ и се фокусират върху топ линиите, носещи ръст на приходите, но смятат, че могат да го направят в сегашната икономическа среда, предоставяйки нови услуги на пазара. Така че все по-малко става дума за ИТ, които да поддържат бизнеса, и все повече за технологии, които да развиват нови сфери“, обяснява Ловлок.

Същевременно предприятията харчат все повече за модерни системи за бизнес анализи, които допълват машинното обучение, като по този начин вдигат приходите на доставчиците на тези системи с 35% годишно.

За изграждането на нови системи, базирани на машинно обучение, Интернет на нещата и смарт машини, предприятията получават подкрепа от големи доставчици на услуги като IBM, а това подхранва ръста и при ИТ услугите с до 3,1 на сто за тази година, прогнозира Gartner.

В другите технологични сфери като покупките на устройства, включително телефони, компютри и таблети, също ще има възстановяване. Годишният ръст за 2017 г. ще е 3,8%, като покупките ще достигнат $654 млрд., подпомогнати отчасти от новите предложения на Samsung и Apple при смартфоните. С времето обаче се очаква разходите за мобилни телефони да се запазят на същото ниво.

Инвестициите в системи за центрове за данни ще нараснат едва с 0,3%, дължащо се на спада при корпоративните системи за съхранение, компенсиран само частично от инвестиции в облачни сървърни технологии.

Слаб ръст и на приходите от комуникационни услуги, включително фиксирани и мобилни, като тази година те ще се увеличат само с 0,3%, твърдят от Gartner.

IDG News Service

© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2020 съгласно Общи условия за ползване

X