Ит Лидери

HP Inc. си върна лидерството на PC пазара от Lenovo, според Gartner

Владимир Владков

Hewlett Packard (HP) Inc. Си отвоюва пак трона на водещ в света доставчик на компютри, измествайки от върха Lenovo, показват данните на Gartner.

Предварителните заключения на анализаторите сочат, че за второто тримесечие на 2017 г. HP Inc. е доставила 12,6 милиона PC устройства, което й осигурява 20,8 на сто пазарен дял, докато за същия период на миналата година компанията достави 12,2 млн. PC-та.

„HP Inc. постигна 5 последователни тримесечия на годишен растеж. Доставките й се увеличават в повечето региони, но тя се справя много добре на пазара в САЩ, където ръстът й е доста над средния“, пише в изявлението на Gartner.

Глобалните доставки на Lenovo са спаднали с 8,4 на сто за второто тримесечие на 2017 г. до 12,1 млн. устройства, след като през 2 последователни тримесечия компанията отчиташе растеж. Сега обаче има лек спад на доставките й във всички ключови региони.

Анализаторката от Gartner Микако Китагава заяви, че резултатите за 2Q17 може би отразяват стратегическата промяна при Lenovo от печелене на пазарен дял по брой устройства към защита на маржа на печалба, като стратегическият баланс между пазарен дял и доходност е сериозно предизвикателство за всички PC производители.

Dell излиза на трето място, също постигайки 5 последователни тримесечия на годишен растеж. За последното тримесечие доставките на компанията са нараснали с 1,4% до 9,5 млн. устройства.

Според Gartner, за Dell компютрите пак са стратегически бизнес и е сред водещите трима доставчици, осигурявайки интегрираните ИТ нужди на бизнеса чрез компаниите под „шапката“ на Dell Technologies.

Тъй като данните на Gartner включват само настолно базирани компютри, ноутбуци и ултрамобилни премиум машини (като Microsoft Surface), но не и Chromebooks или iPads, Apple остава на четвърто място.

Gartner изчислява, че целият световен PC пазар е спаднал с 4,3 на сто за второто тримесечие, като общото количество на доставените компютри е 61,1 милиона. Анализаторите добавят, че PC индустрията е насред 5-годишен срив, като доставените през второто тримесечие бройки са най-малкото количество от 2007 г. насам.

„По-високите цени на компютрите заради недостига на важни компоненти като DRAM, твърдотелни дискове (SSD) и LCD панели доведе до негативен ефект върху заявките на купувачите“, обясни Китагава.

Според нея подходът на всяка компания към по-високите цени на компонентите е различен. Някои са решили да „оберат луфта“ в цените и да не вдигат крайната цена на продукта, а други са „прехвърлили“ повишението върху цените за крайните клиенти.

Тя цитира, че в бизнес сегмента доставчиците могат да не вдигат цените твърде бързо, особени при големи предприятия, при които цените „са заключени“ в рамките на дългосрочен договор, като преоборудването се точни с месеци, дори година.

При крайните клиенти вдигането на цените има по-голямо въздействие, тъй като тези потребители са по-чувствителни към поскъпването и често отлагат покупката за по-късен етап, добавя анализаторката.

PC доставките в регион EMEA са достигнали 17 милиона устройства, или 3,5% годишен спад. В отделните страни обаче резултатите са по-противоречиви. Несигурността около изборите във Великобритания е накарало британските фирми да отложат покупките си. Във Франция доверието на потребителите се е върнало след избора на Еманюел Макрон, но „харчовете“ за компютри остават слаби. За сметка на това PC доставките са нараснали в Германия, където бизнесът инвестира в нов хардуер, базиран на Windows 10. Руският пазар продължава да се подобрява леко.

© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2019 съгласно Общи условия за ползване

X