Ит Лидери

Konica Minolta придоби компания за генетична диагностика за $1 млрд.

Computer World

Японският производител принтери, копирни устройства, фото оборудване, медицинска техника и т.н. придоби американската генетична лаборатория Ambry Genetics за 1 млрд. долара. Чрез нея компанията възнамерява да диверсифицира бизнеса си и да укрепи свойте позиции в областта на здравеопазването.

800 млн. долара ще бъдат преведени след приключването на придобиването. Допълнително около 200 млн. ще бъдат изплатени през следващите две години. 40 на сто от стойността на сделката се поемат от инвестиционния фонд Innovation Network Corp of Japan (INCJ), който представлява публично-частно партньорство между японското правителство и 19 едри корпорации.

Ambry Genetics е създадена през 1999 г. Тя разработва решения в сферата на генетичните анализи за наследствени и ненаследствени заболявани, както и проучвания в областта на онкологията, кардиологията, пулмологията, неврология и общата генетика. Компанията е лидер при изследванията за вродени заболявания в САЩ. Тя е провела над милион теста и е открила 45 хил. мутации в над 500 гена. Ambry е и първата лаборатория в световен мащаб, която предлага откриване на наследствен рак и екзомно секвениране за диагностични цели.

Сделката ще позволи на Konica Minolta да диверсифицира своя бизнес, тъй като доходите на компанията от основните ѝ бизнес направления бележат спад. От там гледат на здравеопазването като своя основна дейност за в бъдеще, съобщава The New York Times.

През последните години тя придоби няколко фирми от тази сфера. През 2015 г. например тя купи бразилския производител на рентгенови апарати Sawae Technologia.

Генетичните тестове на Ambry ще ѝ позволят да допълни своите технологии за обработка на изображение и да създаде редица диагностични решения за фармацевтични компании, доставчици на медицински услуги, лекари и пациенти. През 2015 г. Konica Minolta разработи по-точна технологията High-Sensitivity Tissue Testing (HSTT), която използва флуоресцентни наночастици за визуализиране и определяне количеството на белтъци, предизвикващи заболявания. Тя се прилага за откриване и коригиране на лечението при онкологични заболявания.

HSTT ще бъде допълнително подобрена чрез генетичните методи на Ambry, които ще позволят на лекарите да анализират както тумори, така и здрава тъкан за диагностика на наследствени заболявания и да дават препоръки за лекарствени препарати. Неотдавна американската компания разработи кобиниран тест за вродени и придобити мутации в ДНК, отговорни за повреди от тип несдвояване.

© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2019 съгласно Общи условия за ползване

X