Ит Лидери

Технологията унищожава ли повече работни места, отколкото създава?

Computer World

Човечеството напредва много бързо през последните десетилетия и бързото темпо на технологичното развитие е доказателство за това. Но дали пък високата безработица, която се наблюдава в много страни, не е резултат от това постижение?

Сега имаме технологични нововъведения, които стигат до създаването на роботи, с които можем да взаимодействаме и да им възлагаме да изпълняват различни поръчки. Всичко е автоматизирано. Звучи толкова вълнуващо, но технологията се превръщат в нас съперник в намирането на работа.

Машините могат много добре да заместят хората и да създадат по-голяма разлика между броя на наличните работни места и броя на кандидатите за това. Хората създават машини и сега машините заплашват работата им. Те трябваше да улеснят живота ни. А очевидно технологиите правят живота на работодателите толкова лесен, че сега не се нуждаят от човешки ресурси.

Технологията разрушава възможностите за заетост

Светът бързо се индустриализира и глобализира. Всеки ден се създава технология, която никога не бихте си представяли, че ще съществува преди 10 години. Това обаче се превръща в първостепенна причина за нарастващата безработица по света.

Пример за това е Motor City, Детройт. През 50-те години автомобилната индустрия е била процъфтяваща индустрия в града и е осигурявала заетост на повечето жители, включително афроамериканци. Работните места в тази индустрия са били добре платени добре. Но всичко това се промени именно след разработването на нови технологии, които доведоха до автоматизирането на монтажната линия. Това доведе до съкращаване на много работници.

Освен това, аутсорсингът на технологиите намалява обхвата на човешката грешка до почти нула. Добавете към това предимството, че машините не се оплакват от умора. Плюс е, че се намаляват разходите за обучение, разходите за задържане на служителите и се увеличава темпото на работа. Всички компании, които целят печалба, вече са започнали своята любовна афера с технологиите.

Технологията е повишила заетостта

От друга страна, се оказва, че напредъкът в технологиите е помогнал да се увеличи нивото на производство, което изисква повече труда за произвеждане на дадена стока или услуга.

Това пък значително подобри нивата на заетост. Тази теория отхвърля всяка автентична корелация между технологиите и безработицата. Според поддръжниците на тази теория технологията може да доведе до структурна промяна в състава на заетостта, но не води до никакви негативни ефекти и води до усвояване на работниците в други отрасли.

Структурни промени

Специализираните занаятчии и тъкачи бяха заменени с машини за производство на текстил, работещи с неквалифициран труд. Макар че технологичният напредък с механизираната работа е довел до възможности за заетост, той едновременно е отнел средствата за препитание на няколко човека, заети в изкуството на текстилната промишленост. Ако тези хора щяха да заемат тези работни места като оператори на тъкачни машини, това доведе до значително намаляване на доходите им и по-ниски заплати. Подобно явление на промяна в заетостта, независимо от наличието на специализирани знания или умения, често се среща в много отрасли и се нарича структурна безработица.


Технологията унищожава ли повече работни места, отколкото създава?

© Computer World, Computerworld.bg

Технологиите и безработица

Сигурни сме, че сте гледали филма „Високо в небето“ с Джордж Клуни. В него героят на чаровния холивудски актьор е уволнен, тъй като е заменен от видео конферентна връзка. И докато той уволняваше хората лично, летейки из цяла Америка затова, компания установи, че може да спести разходите за пътуване и престой в хотели и просто да го освободи.

Иронично, нали?

А още Франкенщайн предупреждаваше човечеството за предстоящите последици от технологиите. Постоянното развитие в света на технологиите стигна до там, че хората, които имат ръчна работа, се оказаха излишни. И вероятно скоро няма да видите касиери в супермаркетите и сервитьори или сервитьорките в ресторантите с появата на новите технологични нововъведения.

И изглежда, че сега сме в ера, когато технологиите унищожават повече работни места, отколкото да създават.  

© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2020 съгласно Общи условия за ползване

X