Ит Лидери

Computerworld отличи лидерите в новата класация ИКТ Топ 100 2017

Владимир Владков

БТК (Vivacom) очаквано оглави класацията за най-голям телекомуникационен оператор с отчетените за 2016 година постъпления в размер на почти 875,3 милиона лева, а Hewlett Packard Global Delivery Bulgaria Center е ИКТ компанията с най-високи брутни приходи за 2016 г. в класацията „Топ 100 на технологичните компании в България“. Проучването се организира за 20-а поредна година от ICT Media и в. Computerworld България.

Бяха отличени и победителите в 5-те основни категории на ИКТ бизнеса – за най-големи хардуерни продажби (Datecs), за най-големи софтуерни приходи (VMware България), системен интеграция (Telelink), най-голям доставчик на „ИТ аутсорсинг услуги“ - отново Hewlett Packard Global Delivery Bulgaria Center и най-голям дистрибутор на ИКТ продукти - Polycomp.

Лъчезар Борисов, заместник-министър на икономиката, връчи плакет на Николай Димитров, мениджър „Бизнес развитие“ в Hewlett Packard Enterprise България, а Димитър Геновски, заместник-министър на транспорта, ИТ и съобщенията, даде наградата на Росен Тончев, директор „Информационни технологии“ във Vivacom. На официалната вечерна церемония на 5 юли в хотел "Хилтън“ бяха отличени и останалите лидери в подготвяното от медията уникална класация „Топ 100 на технологичните компнии в България“.

Събитието бе проведено в партньорство с Българо-американска кредитна банка (БАКБ), Datecs, EUConsult, Information Services Jsc., In Time и Solytron, и със съдействието на Maxxium Bulgaria.

Преди 15 години бях част от екипа, който канеше HP да влезе в България, заяви Лъчезар Борисов, зам.-министър на икономиката. - Затова съм много щастлив, че днес сте толкова успешни. Министерството на икономиката работи по подобряване на бизнес средата, надявам се и ИКТ секторът да го усети. Подобряваме административните режими, облекчваме административната тежест и поставяме темата за Индустрия 4.0. Разчитам на вас да ни помогнете.“

Днес сме с голяма част от екипа на този бизнес, който създава иновации и добавена стойност, помагайки на България да бъде лидер. У нас ИКТ секторът създава 4,5% от добавената стойност на фона на Европейския съюз, където секторът създава средно 3,7%. Благодаря на компаниите, които сте тук, осигурявате икономически растеж, а и работите на светло по един прозрачен начин“, добави той.

От името на нашия изпълнителен директор Ираван Хира приемам с удоволствие тази награда. Тя е голяма признание за нас, но означава и голяма отговорност да продължаваме в същия дух и дори да удвоим своите усилия“, каза Николай Димитров от HPE България.

„През 2016 г. компания Vivacom отчете най-високи приходи отчете най-високи приходи в един много конкурентен сектор, заяви зам.-министър Димитър Геновски. - За екипа на МТИТС всички ИТ и телеком компании са партньори. Нашето министерство винаги е водило балансирана политика както за защитата на правата на потребителите на телекомуникационни услуги, така и на интересите на доставчиците на тези услуги. Сега, когато остават по-малко от 6 месеца до първото българско председателство на Съвета на Европейския съюз, сътрудничеството между държавата и бизнеса е от особено голямо значение. Честито на победителя! Убеден съм, че престижната награда ще мотивира всички участници в сектор, да положат усилия да се сред първите топ 100 технологични компании за следващото издание на класацията!“, добави Геновски.

“От името на мениджмънта на Vivacom, а и от свое име искам да благодаря за тази престижна награда, която се базира на обективни финансови критерии. Печелим я за втори път, надявам се да продължим тази традиция. Ще продължим с развитието на технологиите, защото те са в основата на всяко модерно общество“, каза Росен Тончев, ИТ директор на Vivacom.


Computerworld отличи лидерите в новата класация ИКТ Топ 100 2017

© Владимир Владков, Computerworld.bg

Представители на деветте компании, лидери в класацията ИКТ Топ 100 2017 г.  с 10-те награди

И през 2017 година класирането на участниците се проведе въз основа на обективни финансови критерии - брутни приходи от дейности, свързани с информационните и комуникационни технологии, през 2016 г. Сравняват се приходите български и международни компании от телекомуникационния, ИКТ и аутсорсинг секторите, опериращи на родния пазар. Тазгодишната класация обединява резултатите на 103 ИКТ компании, като общия обем на техните ИТ приходи е 2,022 млрд. лв., но в тях са включени и постъпленията на няколко фирми от пренос на данни. „Чистите“ ИТ постъпления са 1,99 млрд. лв. В отделна класация са сравнени приходите от мобилна и фиксирана телефония, пренос на данни и телевизионни услуги на 15 компании, от които 8 са „чисти“ телекомуникационни оператори.

Наградите в най-големите 5 категории на ИКТ сектора

С общи приходи от продажби на хардуерни решения, предимно собствени разработки, в размер на 129,8 милиона лева за 2016 г. победител в сектор „Хардуер” е фирма Datecs, чиито продукти са познати в над 100 държави. САЩ е основният пазар за продукцията на компанията - фискалните устройства, платежни терминали, мобилни и етикетни принтери. За поредна година компанията е сред най-големите износители, с най-голяма брутна годишна печалба и сред лидерите в Европа по мобилни фискални устройства. Пенчо Илиев, изпълнителен директор на Datecs, получи наградата си от Огнян Траянов, председател на УС на Българска асоциация по информационни технологии (БАИТ).

Победител в сектор „Софтуер” за 2016 г. е VMware България. Развойното поделение на световния софтуерен разработчик генерира почти 71,4 милиона лева от дейността си през изминалата година. Офисът в България е един от най-големите и стратегически центрове за разработки, иновации и клиентски услуги на VMware в световен мащаб, с фокус върху облачни среди, софтуерно дефиниран център за данни и автоматизация. Цветомир Досков, член на УС на Българска асоциация на софтуерните компании (БАСКОМ), връчи плакет на Димитър Костов, директор “Развойна дейност“ във VMware България.

Освен за най-голяма ИТ компания, Hewlett Packard Global Delivery Bulgaria Center оглави и класирането в сектора „аутсорсинг на ИТ услуги” с брутни приходи за 2016 г. в размер на 292,6 милиона лева. Центърът е създаден през 2006 г. и оттогава до днес компанията разширява неколкократно дейността и инвестициите си в страната. В момента центърът е най-големият работодател в ИТ сферата у нас. Николай Димитров, мениджър „Бизнес развитие“ в Hewlett Packard Enterprise България, получи тази награда от Пламен Цеков, член на УС на Българска аутсорсинг асоциация (БАА).

Победител в сектор „Системна интеграция” за 2016 г. е Telelink с общи приходи от тази дейност в размер на 57,6 милиона лева, е доставчикът на специализирани решения и услуги в ИКТ сектора Telelink. Устойчивият ръст се дължи на сериозните усилия на компанията през изминалите няколко години да разширява портфолиото от услуги, за да предлага на клиентите решения от край до край (end-to-end). Петър Иванов, основател и управляващ партньор на Солитрон, един от партньорите в тазгодишното издание на инициативата, връчи плакет на Иван Житиянов, директор на дирекция „Системна интеграция“ в Telelink.

Победител в сектор „Дистрибуция” с постъпления в размер на 184,3 милиона лева за 2016 г. е компанията Polycomp. Успехът на компанията се дължи на ежедневния ръст, резултат на системните й подобрения в ИТ дистрибуцията. Ралица Пашова, търговски директор на компанията Polycomp, получи наградата си от Владимир Владков, издател на вестник Computerworld България.

Трите специални награди

Носител на наградата за най-голям ръст на приходите през изминалата 2016 година е софтуерната компания Upnetix. Компанията се радва на рекордно увеличение от 512,2% в постъпленията си за миналата година. Таня Георгиева, главен секретар на Министерството на финансите, връчи отличието на Радослав Гайдарски, главен изпълнителен директор на Upnetix.

Отличието за най-висока рентабилност през 2016 година отиде при MM Solutions. Дружеството се открои с коефициент на рентабилност от 43,2%. София Медникарова, мениджър „Човешки ресурси“ на MM Solutions, получи приза си от Стамен Янев, изпълнителен директор на Българска агенция за инвестиции.

Призът за най-динамично развитие през последните 3 години – със средногодишен ръст от 29,6%, спечели Luxoft България. Цветомир Досков, член на УС на БАСКОМ, връчи плакета на Елена Демирева,  мениджъра "Подбор" в Luxoft България.

© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2021 съгласно Общи условия за ползване

X