Ит Лидери

5 награди за ИКТ компании у нас в най-важните пазарни сегменти

Владимир Владков

На официална вечерна церемония на 5 юли в хотел "Хилтън“ бяха отличени лидерите в подготвяната от ICT Media и в. Computerworld уникална класация „Топ 100 на технологичните компании в България“.

Освен двамата големи победелите в двата основни бизнес сектора – ИКТ компании и телекомуникациони оператори - съответено Центърът за отдалечени услуги на HPE и Vivacom, бяха отличени и победителите в 5-те основни категории на ИКТ бизнеса. За най-големи хардуерни продажби бе наградена Datecs, за най-големи софтуерни приходи е VMware България, първи при системните интегратори е Telelink, най-голям доставчик на ИТ аутсорсинг услуги е Hewlett Packard Global Delivery Bulgaria Center, а най-голям дистрибутор на ИКТ продукти - Polycomp.

Отличия в петте най-важни ИКТ сектора

С общи приходи от продажби на хардуерни решения, предимно собствени разработки, в размер на 129.8 милиона лева за 2016 г. победител в сектор „Хардуер” е фирма Datecs, чиито продукти са познати в над 100 държави. САЩ са основният пазар за продукцията на компанията - фискалните устройства, платежни терминали, мобилни и етикетни принтери. За поредна година компанията е сред най-големите износители с най-голяма брутна годишна печалба и сред лидерите в Европа в областта на мобилните фискални устройства. Пенчо Илиев, изпълнителен директор на Datecs, получи наградата си от Огнян Траянов, председател на УС на Българската асоциация по информационни технологии (БАИТ).

Datecs и неговите собственици бяха от класа на предприемачите с кауза. Те успяха да продадат на Microsoft първата локализираща програма, успяха да създадат голям екип, който картографира не само българските, но и германските градове, каза Огнян Траянов. Те успяха да станат най-големият производител на фискални апарати в света. Всичко това става с много сериозно посвещение, много разум, много предприемачески умения, много иновативност. Днес Datecs разполага с най-модерния 3D принтер от най-висок клас. Затова Datecs заслужава да бъде отличен в тази категория, но и наградата печели от това, че именно Datecs я получава, при това не за първи път“, добави председателят на УС на БАИТ.

„Наградата е много важно признание за усилията на служителите на Datecs, коментира Пенчо Илиев. Ние сме от малкото фирми в страната, които не се занимават с disrupting. Занимаваме се с разработка и производство на високотехнологични електронни изделия като касови апарати, фискални принтери, мобилни принтери, платежни терминали. В България сме известни най-вече с фискалните устройства, световен лидер сме в тази област с годишно производство на около 150 000 устройства и около 2 милиона продукта, инсталирани в над 30 страни по света. През последните години основните ни не са от фискални устройства, а от мобилни платежни терминали. Надявам се, че тази година Datecs ще се класира сред топ 10 на световните производители на платежни устройства, като планираме да произведем между 600 хиляди и 1 милион терминала. В Европа има само 4-5 фирми със собствена технология за производство на платежни терминали и аз се радвам, че Datecs е втората по големина след Ingenico. Всички тези резултати се дължат на факта, че при нас работят най-талантливите механични конструктори, хардуеристи, фърмуеристи, софтуеристи. Притежаваме високотехнологично производствено оборудване и имаме добре организирано производство. Имаме дистрибуторска мрежа, която продава нашите продукти в над 100 страни по света. Всички изделия за проектирани, разработени и произведени в България“, добави изпълнителният директор на Datecs.

Пенчо Илиев, изпълнителен директор на Datecs, получи наградата за най-голям хардуерен производител, от Огнян Траянов, председател на УС на Българска асоциация по информационни технологии (БАИТ). Снимка: Юлия Лазарова.

Победител в сектор „Софтуер” за 2016 г. е "VMware България". Развойното поделение на световния софтуерен разработчик генерира почти 71.4 милиона лева от дейността си през изминалата година. Офисът в България е един от най-големите и стратегически центрове за разработки, иновации и клиентски услуги на VMware в световен мащаб с фокус върху облачни среди, софтуерно дефиниран център за данни и автоматизация. Цветомир Досков, член на УС на Българската асоциация на софтуерните компании (БАСКОМ), връчи плакет на Димитър Костов, директор “Развойна дейност“ във "VMware България".

„VMware България" активно се включва в обществения и софтуерния живот в България, подкрепят всички инициативи на БАСКОМ. Благодаря и за активната им поддръжка по отношение на професия „Програмист“, за която БАСКОМ работи активно, обясни Цветомир Досков. Те печелят наградата за втора поредна година, пожелавам им да работят усилено, много е трудно да задържиш първото място повече от 2 г., но им желая да се преборят като екип, знам, че могат.“

„С вълнение виждам цялата българска ИТ индустрия, събрана на подобен форум, и да си дадем сметка за бурното развитие на ИТ бранша у нас през последните повече от 25 г., каза Димитър Костов. Ние сме на този пазар от 10 г., нашата мисия още със стъпването ни е била да вдигнем нивото на производството на софтуер в България, нивото на специалистите, да поставим България на картата на софтуерните производители в световен мащаб. VMware е компания, която променя начина, по който светът използва ИТ технологии, начина, по който светът изгражда облачни услуги, начина, по който светът се придвижва напред. Огромна част от това се прави в България, в българския офис. В страната има страхотни специалисти, трябва в същия дух да продължаваме да развиваме индустрията ни“, добави директорът “Развойна дейност“ във "VMware България".


5 награди за ИКТ компании у нас в най-важните пазарни сегменти

© Владимир Владков, Computerworld.bg

Цветомир Досков, член на УС на БАСКОМ, връчи плакет на Димитър Костов, директор “Развойна дейност“ във VMware България, компанията с най-големи софтуерни приходи у нас. Снимка: Александър Главчев.

Освен за най-голяма ИТ компания Hewlett Packard Global Delivery Bulgaria Center оглави и класирането в сектора „Аутсорсинг на ИТ услуги” с брутни приходи за 2016 г. в размер на 292.6 милиона лева. Центърът е създаден през 2006 г. и от тогава до днес компанията разширява неколкократно дейността и инвестициите си в страната. В момента центърът е най-големият работодател в ИТ сферата у нас. Николай Димитров, мениджър „Бизнес развитие“ в "Hewlett Packard Enterprise България", получи тази награда от Пламен Цеков, член на УС на Българската аутсорсинг асоциация (БАА).

„От името на БАА искам да благодаря на ICT Media и в. Computerworld за тази класация, която ни дава видимост какво се случва в България. Тя е ориентир и за много чуждестранни инвеститори, компании, които стъпват на българския пазар, заяви Пламен Цеков. За мен е чест да връча от името на БАА наградата на победителя – най-голямата аутсорсинг компания в България - Hewlett Packard Global Delivery Bulgaria Center. Преди едно десетилетие, когато започна операцията на този център в България, компанията формира аутсорсинг и технологичната екосистема у нас. Дотогава аутсорсинг индустрията бе доста по-малка. Сега имаме компания с повече от 292 млн. лв. приходи, над 4300 служители, 100% експорт. Нека в България да има все повече такива компании и догодина да имате още по-сериозна конкуренция“, добави Цеков.

„Всяка награда, дори за най-голямата ИТ компания както в света, така и в България, е много приятна. Това е и признание за всички хора, които работят в тази компания“, заяви Николай Димитров. Той цитира сентенцията на бивш американски президент, според която в света има хора, които наблюдават как се случват нещата, други, които се чудят какво се случва, и трети, които правят нещата да се случват. „Вярвам, че ние сме от онези, които правят нещата да се случват“, каза Димитров.


5 награди за ИКТ компании у нас в най-важните пазарни сегменти

© Владимир Владков, Computerworld.bg

Николай Димитров, мениджър „Бизнес развитие“ в Hewlett Packard Enterprise България, получи награда за най-голяма ИТ аутсорсинг компания от Пламен Цеков, член на УС на Българска аутсорсинг асоциация (БАА). Снимка: Александър Главчев.

Победител в сектор „Системна интеграция” за 2016 г., с общи приходи от тази дейност в размер на 57.6 милиона лева е доставчикът на специализирани решения и услуги в ИКТ сектора Telelink. Устойчивият ръст се дължи на сериозните усилия на компанията през изминалите няколко години да разширява портфолиото от услуги, за да предлага на клиентите решения от край до край (end-to-end). Петър Иванов, основател и управляващ партньор на "Солитрон", един от партньорите в тазгодишното издание на инициативата, връчи плакет на Иван Житиянов, директор на дирекция „Системна интеграция“ в Telelink.

„Подобни събития сплотяват ИТ бранша. Това е най-динамичният, най-иновативният отрасъл в България. Ако бъдат предоставени възможности на тази индустрия, тя лесно би могла да донесе още 4 до 6 процента ръст на БВП. Браншът осигурява работа, кариерни перспективи и достойно заплащане на младите хора, нещо, с което малко отрасли в българската икономика могат да се похвалят, заяви Петър Иванов от Солитрон. Не на последно място това е браншът, който може да направи всеки друг бранш конкурентоспособен. В този динамичен и иновативен бранш най-важната част са точно системните администратори. Тези компании могат да „изнесат“ ИТ постиженията във всички останали индустрии, да помогнат на предприятията да повишат своята производителност. И в тази важна част на ИТ бранша най-добрият интегратор за поредна година е Telelink”, добави Петър Иванов.

„Радвам се, че за поредна година успяваме да задържим лидерската позиция в тази категория, това не се постига лесно, каза Иван Житиянов от Telelink. Искам да изразя специални благодарности за нашите клиенти, хората, които се довериха ние да сме техният системен интегратор и технологичен консултант. Мога да им обещая, че и занапред ще влагаме същата енергия и професионализъм, опитвайки се да разширим услугите и решенията, които предлагаме, за да получават по-голяма добавена стойност. Искам да благодаря и на нашите служители, без които компания като нашата не може да работи. Нужен е фундамент от служители, които да са мотивирани, да са компетентни и с професионално отношение. Не на последно място благодаря на нашите партньори в лицето на доставчици, дистрибутори, производители на оборудване и на софтуер, с които работим професионално и прозрачно всеки ден“, допълни Житиянов.


5 награди за ИКТ компании у нас в най-важните пазарни сегменти

© Владимир Владков, Computerworld.bg

Петър Иванов, основател и управляващ партньор на Солитрон, един от партньорите в тазгодишното издание на инициативата, връчи плакет на Иван Житиянов, директор на дирекция „Системна интеграция“ в Telelink. Снимка: Александър Главчев.

Победител в сектор „Дистрибуция” с постъпления в размер на 184.3 милиона лева за 2016 г. е Polycomp. Успехът на компанията се дължи на ежедневния ръст, резултат на системните й подобрения в ИТ дистрибуцията. Ралица Пашова, търговски директор на Polycomp, получи наградата си от Владимир Владков, издател на вестник "Computerworld България".

“Глобализацията се усеща изключително силно в ИТ бранша, както показва и настоящата класация, ИТ специалистите могат да работят от всяко място, включително от дома си или на път, за всеки клиент, независимо дали е в съседния отдел на компанията или е на другия край на света. Затова е изключително радостен фактът, че българска компания успява за поредна година не само да се пребори с международните компании в областта на ИТ дистрибуцията, където маржовете на печалба стават все по-малки, но и да увеличава оборота и партньорската си мрежа всяка година“, коментира Владков.

„От името на Polycomp искам да благодаря на нашите партньори, на нашите дългогодишни клиенти и, разбира се, на екипа на фирмата“, сподели Ралица Пашова.


5 награди за ИКТ компании у нас в най-важните пазарни сегменти

© Владимир Владков, Computerworld.bg

Ралица Пашова, търговски директор на Polycomp, получи наградата за най-голям ИКТ дистрибутор от Владимир Владков, издател на вестник Computerworld България. Снимка: Александър Главчев.

Трите специални награди

Носител на наградата за най-голям ръст на приходите през изминалата 2016 година е софтуерната компания Upnetix. Компанията се радва на рекордно увеличение от 512.2% в постъпленията си за миналата година. Таня Георгиева, главен секретар на Министерството на финансите, връчи отличието на Радослав Гайдарски, главен изпълнителен директор на Upnetix.

Георгиева предаде поздрав на наградените от името на финансовия министър, Владислав Горанов. Тя пожела на фирма Upnetix да запази сегашните си темпове на ръст и да развива успешно своя бизнес. „Вашият успех спомага и за развитието на цялостната икономика“, подчерта Георгиева.

„През последната година сме нараснали шест пъти и надали това може да се прави при всякакъв мащаб – обясни Гайдарски. Съмнително е да съхраним чак такъв темп, но пък се надявам догодина някой друг да се е умножил шест пъти.“


5 награди за ИКТ компании у нас в най-важните пазарни сегменти

© Владимир Владков, Computerworld.bg

Таня Георгиева, главен секретар на Министерството на финансите, връчи отличието за компания с най-голям годишен ръст на Радослав Гайдарски, главен изпълнителен директор на Upnetix. Снимка: Александър Главчев.

Отличието за най-висока рентабилност през 2016 г. отиде при MM Solutions. Дружеството се открои с коефициент на рентабилност от 43.2%. София Медникарова, мениджър „Човешки ресурси“ на MM Solutions, получи приза си от Стамен Янев, изпълнителен директор на Българската агенция за инвестиции.

Стамен Янев поздрави всички фирми, отчитащи висока рентабилност. „Това не само допринася за икономиката и бюджета, но и предполага сериозна добавена стойност“, обясни той.

„За нас тази награда е ценна, защото тя е плод на усилията на всички наши служители. Разполагаме със специалисти с доста опит в областта на разработката на софтуер, което ни дава основание за претенции да бъдем едни от най-добрите в световен мащаб“, сподели София Медникарова, приемайки плакета за MM Solutions.


5 награди за ИКТ компании у нас в най-важните пазарни сегменти

© Владимир Владков, Computerworld.bg

София Медникарова, мениджър „Човешки ресурси“ на MM Solutions, получи приза за най-висока рентабилност през 2016 г. от Стамен Янев, изпълнителен директор на Българска агенция за инвестиции. Снимка: Александър Главчев.

Приза за най-динамично развитие през последните 3 години – със средногодишен ръст от 29.6%, спечели "Luxoft България". Цветомир Досков, член на УС на БАСКОМ, връчи плакета на Елена Демирева, мениджър „Подбор“ в "Luxoft България".

Досков определи ръста на Luxoft за добър пример за навлизането на мултикулурализма и глобализацията в работната среда. От името на БАСКОМ той благодари на компанията за участието й проекта за т.нар. сини карти, даващи възможност на чужди ИТ специалисти да работят у нас.

„Изминалата година бе много динамична за Luxoft. Целенасочено работихме по разрастването на нашия екип в направление „Автомобилен софтуер“ и стартирането на две нови бизнес направления, разработващи корпоративни решения, както и такива за телекоми – сподели Елена Демирева. Тази награда за нас е знак, че сме работили в правилна посока.“


5 награди за ИКТ компании у нас в най-важните пазарни сегменти

© Владимир Владков, Computerworld.bg

Цветомир Досков, член на УС на БАСКОМ, връчи плакета на Елена Демирева, мениджър „Подбор“ в Luxoft България, компанията с най-динамично развитие през последните 3 г. Снимка: Александър Главчев.

© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2019 съгласно Общи условия за ползване

X