Ит Лидери

Създадоха прототип на телефон, който няма нужда от батерия

Computer World

Телефон, позволяващ провеждане на разговори без акумулатор, създадоха учени от Сиатълския университет в САЩ, съобщава Wired. Принципът му на работа е подобен стара радиостанция – за превключване между режимите на приемане и предаване трябва да се натиска бутон и по време на разговор се чуват значителни смущения. Въпреки това прототипът работи и по време на експериментите е позволил на учените да провеждат разговори.

Източници на енергия за телефона осигуряват околната светлина и радичестотното излъчване на други околни устройства чрез фотопанели и допълнителни антени. Тази хибридна система позволява генериране на няколко десетки микровата електрическа енергия.

За сравнение стандартен клетъчен телефон потребява около 800 миливата енергия и поради тази причина разработчиците да прибегнат към допълнителни технологични разработки. Една от тях е методът на „обратно разсейване“, позволяваща използване за комуникацията отражения на входящите вълни – по аналогия с начина по който древните пътешественици са предавали съобщения чрез отразяване на слънчевата светлина с огледало.

Прототипът е резултат от дългогодишна работа на Вамси Тала, ръководител на лабораторията в университета и неговия сътрудник Джошуа Смит. Вторият преди време стартира фирма, наречена Jeeva Wireless, която се занимава с комерсиализация на „пасивен Wi-Fi“ – технология използваща отразяване на радиовълни за нуждите на свръх икономични безжични устройства.

Пасивният Wi-Fi обаче не е бил достатъчен за реализиране на телефона без батерия. За допълнително намаляване на потреблението разработчиците са взели решение да използват аналогово предаване на гласа, тъй като цифровизацията харчи немалко енергия. Набирането на номера обаче става чрез цифрови сигнали, като в останалите безжични телефони.

По време на разработката дори е бил използван опит от времената на Студената война. Бащата на Смит е бил разузнавач по това време. По думите му през 1945 г. на американския посланик в Москва е бил подарен гербов печат на САЩ, в който е било скрито подслушвателно устройство. То се е активирало само при облъчване с радиовълни с определена честота, използвайки за работата си тяхната енергия.

По аналогия със съветския „бръмбар“ част от компонентите на системата са извън телефона. Разположена наблизо специална базова станция конвертира сигналите от него и ги предава към клетъчната мрежа, в случая чрез Skype. Тя използва честота, която не е необходимо да бъде лицензирана при малка на мощност на предавателя и има обхват около 15 метра.

За комерсиалното реализиране на подобна разработка, подобна базова станция трябва да бъде вградена в Wi-Fi рутер или, по-добре, в клетъчен предавател. Според Тала това ще позволи да бъде увеличен обхватът до около километър.

За реализацията на подобен продукт обаче все още е необходима доста работа. Сегашната версия на прототипа например използва пасивен сензорен панел. Единствената индикация за работата му, при натискане на бутоните, идва от миниатюрен светодиод. Това обаче е разбираемо, един голям сензорен дисплей потребява около 400 миливата енергия – около сто хиляди пъти повече отколкото се генерира в прототипа в момента. Потенциално решение на този проблем биха могли да предложат т.нар. e-ink екрани.

Основен проблем е реализирането на дуплексен режим на работа, т.е да не е необходимо да бъде натискан бутон. Предстои и справяне със силните смущения, които са неизбежни при маломощни аналогови комуникации.

Все пак според разработчиците масовото производство на такива телефони ще ги направи много по-евтини от обикновените им аналози. Също така техните потребители няма да имат нужда от зарядни устройства.

© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2020 съгласно Общи условия за ползване

X