Ит Лидери

Промени в средата на Топ 500 класацията за суперкомпютри

Computer World

Без промени в горната си част е новото издание на класацията Топ 500 за високопроизводителни инсталации. За добиване на пълна представа на случващото се обаче подредбата трябва да бъде разглеждана като едно цяло.

Таблицата за ранга на суперкомпютрите се публикува на сайта Top500.org два пъти годишно. В поредната ѝ 49-та версия на челните две места са китайските Sunway TaihuLight (93 PFLOPS) и Tianhe 2 (33,9 PFLOPS).

В резултат на модернизация производителността на швейцарския Piz Daint, изграден на базата на графични процесори, се е удвоила, достигайки 19,6 PFLOPS (19,6 квадрилиона операции с плаваща запетая в секунда). В резултат системата се е прехвърлила от осмо на трето място, измествайки пет други инсталации. Водещият представител от САЩ, Titan, сега е на четвърта позиция (17,6 PFLOPS).

С това се изчерпват разместванията в челната десетка и ако човек не продължи да чете надолу, то може да си помисли, че производителите на суперкомпютри са изпаднали в летаргия... В действителност обаче това далеч не е така – средата на рейтинга е станала значително по-мощна.

От предишното издание на класацията (публикувано през ноември 2016 г.) 108 системи са се издигнали значително, надминавайки намиращата се 500-то място китайска машина с производителност 432 TFLOPF. Тя е построена през 2015 г. от компанията Sugon на базата на процесори Intel Xeon. В миналото издание на Топ 500 инсталацията бе на 392-ро място, а година преди това – на 213-то.

Суперкомпютрите от средата на подредбата са увеличили своята производителност и са станали по ефективни от гледна точка на потребяваната енергия. В рейтинга последният показател е отбелязан само за 369 от участниците. Девет от десетте най-ефективни машини са построени през настоящата година, като шест от тях са в Япония.

Най-добър при преобразуването на „ватове във флопове“ е японският Tsubame 3.0, който е създаден от Hewlett Packard Enterprise (HPE). Неговите процесори Intel Xeon и видеочипове Nvidia Tesla осигуряват производителност от 14,1 терафлопа за ват. Общата производително от 1,9 PFLOPS класира системата на 61 място.

Споменатият Piz Daint не отстъпва много по този показател. Той е изграден от Cray на базата на същите изчислителни компоненти и осигурява производителност от 10,4 гигафлопа за ват.

Важна роля в компютрите, изброени в Топ 500, имат копроцесорите. 71 системи използват графични чипове от Nvidia, 14 – Xeon Phi, а в още три са използвани и двата.

HPE е изградила най-много от машините в класация спрямо който и да е друг производител. Нейна разработка са 28,6% от супер компютрите, след като миналата година дялът ѝ бе 28 на сто. Тяхната изчислителна мощност обаче представлява едва 16,6% от сумарната производителност на всички участници в подредбата.

Дяловете на Cray и IBM са съответно 11,4% и 5,4% от общия брой инсталации или 21,4% и 7,5% от общата изчислителна мощ.

Струва си да се отбележи, че 12,5% от сумарната изчислителната мощ на Топ 500 се пада на един суперкомпютър – Sunway TaihuLight, намиращ се в китайския център NRCPC (National Research Center of Parallel Computer Engineering & Technology).

© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2021 съгласно Общи условия за ползване

X